Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1384
Kibicuję: od czasu do czasu

Książki - recenzje

Post autor: Zygmunt-1 » 23 kwie 2026, 22:00

W październiku 2024 kupiłem, w styczniu 2026 zacząłem i kilka dni temu skończyłem. Chłopki. Tematyka bardzo ciekawa, historie opisane również, ale jakoś mi się dłużyło. Momentami czytało się przyjemnie, innymi chwilami potrzebowałem na to więcej czasu. Życie kobiet na międzywojennej wsi nie było usłane różami. Niektóre historie bardzo smutne, niektóre trudne do wyobrażenia. Zupełnie inny świat, inne myślenie ludzi. To też pokazuje jak przez te 100 lat zmienił się świat. Myślę, że warto przeczytać dla samej tematyki i chociaż częściowego poznania tamtych czasów, ludzi, zwyczajów. W książce jest sporo listów pisanych przez wiejskich ludzi, więc językowo momentami też nie było łatwo i przyjemnie. Mam trochę mieszane uczucia. Z jednej strony tematyka bardzo ciekawa i warta nagłośnienia. Z drugiej - jakoś nie zaprzyjaźniłem się z tą książką. Już sam fakt, że czytałem ją ponad 4 miesiące o tym świadczy. Nie umiem jednoznacznie ocenić czy mi się podobało czy nie. Rzadko kiedy mam takie dylematy po skończeniu książki :whistle:

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”