Książki - recenzje

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2157
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post autor: futbolowa » 06 maja 2026, 8:13

Zygmunt-1 pisze:
01 maja 2026, 10:03
Śledztwa Szostaka. Co się stało z Iwoną Wieczorek?
Kiedyś ostrzyłem sobie zęby na książkę o tej historii, ale w ręce wpadł mi ostatnio inny tytuł o tej tematyce. Oczywiście o sprawie Iwony słyszałem, jak pewnie każdy, ale nie zagłębiałem się w to nigdy. W książce opisany przebieg tego feralnego wieczoru i wszystko co działo się później. Są zeznania świadków, opis działania służb, zachowania otoczenia zaginionej. Wątków dużo, a jeszcze więcej zaniedbań podczas całej akcji poszukiwawczej. Książka dość krótka (280 stron), ale jakiś szerszy pogląd na całą sprawę mi dał. Chcę uzupełnić tym nowszym tytułem o tej sprawie, bo te śledztwo Szostaka ma już kilka dobrych lat.
Bardzo jestem ciekawa tej sprawy i nawet kminiłam nad tą książką, ale nie byłam pewna czy wniesie coś ponad to, co dostaliśmy w mediach.
Daj też znać, jak ta druga wypada.

Mnie w tym roku czytanie idzie wybitnie słabo, ale nie nastawiałam się na nic w tym temacie :D

Jak na razie:

Obrazek
Bardzo słaba, nawet jak na to, że nie oczekuję od tej autorki niczego specjalnego. Główna bohaterka to taka ameba, że nie da się spokojnie pochłaniać historii opisywanej z jej perspektywy.

3/10

Obrazek

Tej dałam 9/10, mimo że czytałam ją na kilka razy przez dobry rok. Autorka jest poetką, więc całość jest mocno liryczna (ukłony dla tłumacza, bo wykonał zajebistą robotę!). Jest też ciężka, bo w bolesny sposób rozlicza się z tym, jaką pozycję mają kobiety w bałkańskich społeczeństwach, jak wojna zostaje w człowieku, jakim wyzwaniem jest rodzicielstwo itd.

Polecam, choć nie jest to lekka lektura.

Obrazek

Z tym Małeckim jeszcze do czynienia nie miałam, ale myślę, że przyjemnie będzie sięgać po jego twórczość. Tutaj mamy dobrze poprowadzoną historię, sporo napięcia, świetnie oddane polskie realia – da się w niej przepaść pomimo paru nielogiczności.

7/10

Obrazek

A tu moja pierwsza w życiu manga. Bardzo ładna od strony wizualnej i też bardzo otulająca treścią. Opowieść o starszym panu, który sprawia sobie kota – grubiutkiego brzydala, którego nikt inny nie chciał. Nie jestem kociarą, ale totalnie mnie to kupiło.

9/10

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”