Kontynuuję podróż po grupach. Dziś dzień drugi czyli jesteśmy w grupie B.
Szwajcaria to dla mnie zdecydowanie najlepsza drużyna tej grupy. Mało tego: uważałbym ich za faworyta tej grupy również w sytuacji gdyby to Włosi tutaj wparowali rzutem na taśmę. Bardzo dobre wyniki na turniejach w ostatnich latach. Począwszy od Euro 2021 gdzie wyeliminowali Francję po karnych by również po karnych przegrać z Hiszpanami w ćwierćfinale. Na ostatni Euro pewne rozprawienie się z Italią właśnie w 1/8 a potem znów na karne przegrana z Anglikami. No w międzyczasie obraz trochę psuje potężne lanie zebrane od Portugalii w Katarze, ale mówi się że padło na moment w którym cała ekipa cierpiała na jakąś chorobę żołądkową i biorąc pod uwagę wyniki przed MŚ 2022 i po MŚ 2022 to wydaje się że ta teoria ma ręce i nogi.
O Kanadzie nie wiem zbyt wiele. Pamiętam że w Katarze mimo trzech porażek nie byli aż tacy beznadziejni. Zwłaszcza z Belgami powinni byli osiągnąć lepszy wynik patrząc na grę w tamtym meczu. Teraz z pomocą psychologiczną powinny przyjść ściany.
Bośnia i Hercegowina spisała się w barażach i chce zafundować last dance Dżeko.
No a Katar tym razem nie jest gospodarzem, nie dostał tym razem awansu z urzędu, musieli sobie go wywalczyć co się chwali, ale czy stać ich na dużo więcej jeżeli 3,5 roku temu sprawiali wrażenie pozbawionych amunicji którą mogą postraszyć rywali? W eliminacjach nie wyprzedzili jakichś poważnych ekip więc śmiem wątpić.
Moje typowanie:
Szwajcaria zdecydowany awans jako zwycięzca grupy. Nie jest mi łatwo wytypować drugie miejsce między Kanadą a Bośnią ale coś czuję że ściany pomogą gospodarzom. Tak więc Kanada z drugiego miejsca do round of 32.
Bośnia w takim razie trzecia. Stawiam że z taką ilością punktów że to też wystarczy aby po trzech meczach się jeszcze nie pakować.
Katar na swoje własne nieszczęście wciąż bez żadnej amunicji się pożegna na ostatnim miejscu.