Grupa B: Kanada, Bośnia i Hercegowina, Katar, Szwajcaria

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 306

Grupa B: Kanada, Bośnia i Hercegowina, Katar, Szwajcaria

Post autor: Leszek » 24 maja 2026, 19:28

Kontynuuję podróż po grupach. Dziś dzień drugi czyli jesteśmy w grupie B.

Szwajcaria to dla mnie zdecydowanie najlepsza drużyna tej grupy. Mało tego: uważałbym ich za faworyta tej grupy również w sytuacji gdyby to Włosi tutaj wparowali rzutem na taśmę. Bardzo dobre wyniki na turniejach w ostatnich latach. Począwszy od Euro 2021 gdzie wyeliminowali Francję po karnych by również po karnych przegrać z Hiszpanami w ćwierćfinale. Na ostatni Euro pewne rozprawienie się z Italią właśnie w 1/8 a potem znów na karne przegrana z Anglikami. No w międzyczasie obraz trochę psuje potężne lanie zebrane od Portugalii w Katarze, ale mówi się że padło na moment w którym cała ekipa cierpiała na jakąś chorobę żołądkową i biorąc pod uwagę wyniki przed MŚ 2022 i po MŚ 2022 to wydaje się że ta teoria ma ręce i nogi.

O Kanadzie nie wiem zbyt wiele. Pamiętam że w Katarze mimo trzech porażek nie byli aż tacy beznadziejni. Zwłaszcza z Belgami powinni byli osiągnąć lepszy wynik patrząc na grę w tamtym meczu. Teraz z pomocą psychologiczną powinny przyjść ściany.

Bośnia i Hercegowina spisała się w barażach i chce zafundować last dance Dżeko.

No a Katar tym razem nie jest gospodarzem, nie dostał tym razem awansu z urzędu, musieli sobie go wywalczyć co się chwali, ale czy stać ich na dużo więcej jeżeli 3,5 roku temu sprawiali wrażenie pozbawionych amunicji którą mogą postraszyć rywali? W eliminacjach nie wyprzedzili jakichś poważnych ekip więc śmiem wątpić.

Moje typowanie:

Szwajcaria zdecydowany awans jako zwycięzca grupy. Nie jest mi łatwo wytypować drugie miejsce między Kanadą a Bośnią ale coś czuję że ściany pomogą gospodarzom. Tak więc Kanada z drugiego miejsca do round of 32.

Bośnia w takim razie trzecia. Stawiam że z taką ilością punktów że to też wystarczy aby po trzech meczach się jeszcze nie pakować.

Katar na swoje własne nieszczęście wciąż bez żadnej amunicji się pożegna na ostatnim miejscu.

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”