To jest w ogóle ciekawy temat IMO. Lata temu miałem wrażenie, że przeskok między Serie A a Serie B jest tak duży, że te wszystkie kluby, które awansowały od razu się zawijały (był taki okres, gdzie tylko Hellas chyba został na dłużej, a jakieś Carpi, Frosinone czy Benevento leciały z hukiem), sprawdzając dla Premierczipsów.sickstick pisze: ↑25 maja 2026, 15:51Skoro dość regularnie zdarza się że jakiś zespół wygra ligę z ~100pkt, a rok później leci w Premier League z hukiem, to jeśli jakimś cudem zespół wykręcający na zapleczu poniżej 70pkt zrobi awans po barażach, to rok później w Premier League raczej nie podniesie poziomu...
2024/25: Leeds (utrzymanie), Burnley (spadek z hukiem), Sunderland - 24 pkt straty do bezpośredniego awansu/10 punktów przewagi nad 7. miejscem (europejskie puchary)
2023/24: Leicester (spadek), Ipswich (spadek), Soton - 9 pkt/17 pkt (spadek z jeszcze większym hukiem)
2022/23: Burnley (spadek), Sheffield Utd (spadek z nieco mniejszym hukiem niż Soton), Luton - 11 pkt/11 pkt (spadek)
2021/22: Fulham, Bournemouth, Nottingham - 8 pkt/10 pkt (wszystkie teamy do dziś w PL)
2020/21: Norwich (spadek), Watford (spadek), Brentford - 4 pkt/17 pkt (do dziś w PL)
2019/20: Leeds (utrzymanie, łącznie 2 sezony), WBA (spadek), Fulham - 2 pkt/11 pkt (spadek)
2018/19: Norwich (spadek), Sheffield Utd (utrzymanie, łącznie 2 sezony), Aston Villa - 13 pkt/3 pkt (do dziś w PL)
2017/18: Wolves (utrzymanie, europejskie puchary, sporo sezonów w PL), Cardiff (spadek), Fulham - 2 pkt/15 pkt (spadek)
2016/17: Newcastle (do dziś w PL), Brighton (do dziś w PL), Huddersfield - 12 pkt/6 pkt (utrzymanie, łącznie 2 sezony)
2015/16: Burnley (utrzymanie, zostali na kilka sezonów), Middlesbrough (spadek), Hull - 6 pkt/14 pkt (spadek)
dalej mi się nie chcę, ale no tak to wyglądało.
Na niebiesko kluby, które zostały na dłużej, na zielono utrzymanie, na czerwono spadek jako beniaminek.
Wnioski co do awansów po barażach? Chyba żadne, bo Sunderland, który miał jakąś chorą stratę do drugiego miejsca zagrał TOP sezon, a takie Fulham, które dwukrotnie awansowało po barażach mając malutką stratę do bezpośredniej lokaty spadało z ligi. Villa też miała dość dużą różnicę a zostali do dziś (choć tu chyba zbyt duża marka by tak balansować pomiędzy ligami).
Wnioski co do samych beniaminków? No da się utrzymać w tej lidze i zostać na lata, choć ostatnie lata trochę to zaniżają (licząc od beniaminków od sezonu 22/23).
Po co to zrobiłem? Nie wiem, ale aż sam byłem ciekawy jakie były te różnice punktowe dla zespołów, które awansowały po barażach.
PS. baraże są fajne.