Lecimy dalej. Chyba jedna z łatwiejszych o ile nie najłatwiejsza grupa do wytypowania każdej możliwej pozycji.
Brazylia - no tutaj za wiele uzasadniać nie trzeba kto jest faworytem grupy. Przy okazji tylko napomknę że podczas tych moich wpisów w te dni gdy będę dochodził jak w tym wypadku do drużyn zaliczanych do grona faworytów to nie będę się skupiał wyłącznie na prognozie odnośnie ich występu w grupie ale przy okazji się wypowiem odnośnie mojego spojrzenia na ich szanse całościowe w turnieju. Otóż muszę powiedzieć że cały czas nie specjalnie wierzę w Brazylię jako pretendenta do tytułu. Myślę że nawet Ancelotti tak łatwo nie odczaruje problemu jakby się mogło wydawać. Oczywiście w grupie będą rządzić i dzielić ale potem myślę że tradycyjnie przyjdzie jakiś ćwierćfinałowy dzień gdy zawiodą w najważniejszym momencie. Nie widzę ich totalnie na tle powiedzmy top 3 drużyn na świecie a w starciach z drużynami typu potęga - czy nawet średniak + mogą stąpać po cienkiej linii. No ale w grupie jeszcze sobie poradzą pewnie w miarę bezbłędnie. Mimo nieobliczalnych rywali powinni skończyć z minimum 7 pkt, najpewniej 9.
Maroko które w Katarze było rewelacją wciąż wydaje się na przyzwoitych wiatrach formy. Ok, to całe mistrzostwo Afryki to akurat wyjątkowo brudna sprawa, no ale do samego finału turnieju jednak doszli. Wydaje się że wciąż są groźni.
Haiti - no tutaj to ewidentny Kopciuszek, egzotyczny beneficjent poszerzenia turnieju. Źle im nie życzę ale jeżeli przegrają różnicą 4/5 bramek ze Szkocją i Marokiem a różnicą np 8 bramek z Brazylią to nikt nie będzie w szoku.
No i mamy Szkotów których dramatyczny mecz w eliminacjach z Danią oglądałem i którzy wracają na Mundial po 28 latach i najpewniej budzą sympatię większości świata.
Moje typowanie:
Brazylia oczywiście awans z pierwszego miejsca. No mimo wszystko na drugim będzie Maroko. Obawiam się że waleczne serce Szkotów to będzie za mało na lepiej wyszkoloną technicznie drużynę z Afryki.
Chociaż sami Szkoci też z dużymi szansami na awans do round of 32 z trzeciego miejsca. No 3 punkty już mogą sobie dopisać mając mecz z Haiti... nie wiem ile będzie grup takich w których drużyna z trzeciego miejsca będzie miała poniżej 3 pkt, ale wydaje się że Szkoci mają nienajgorsze szanse bo w mało której grupie będzie takie mięso armatnie jak Haiti.