Grupa I: Francja, Senegal, Irak, Norwegia

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 306

Grupa I: Francja, Senegal, Irak, Norwegia

Post autor: Leszek » 31 maja 2026, 15:44

Chyba najciekawsza grupa na tym turnieju. No może obok tej cholernie nieprzewidywalnej grupy D ale w tym wypadku mam na myśli że najciekawsza z trochę lepszych jakościowo piłkarsko powodów.

Francja to dla mnie faworyt nr 2 turnieju po Hiszpanach. Francuzi jak dla mnie mają zresztą największą siłę rażenia jeżeli chodzi o atak. Hiszpanie atakiem nawet ciut odstają od Francuzów ale mają moim zdaniem bardziej zbilansowaną drużynę pod kątem całości. W każdym razie Francja która była mistrzem świata w 2018 oraz wicemistrzem w 2022 cały czas na mocnej fali.

Norwegia to dla mnie z kolei kandydat nr 1 na czarnego konia turnieju. Jeszcze parę lat temu bym popełnił stwierdzenie że Norwegia to jest Haaland, Ødegaard oraz 9 koszulek w pierwszym składzie. No teraz już bym tak nie powiedział. Niesamowicie dojrzeli i zdecydowanie inspiracja by otoczyć swoją największą gwiazdę, najlepszą 9-ke świata jak najlepszym wsparciem kolegów.

Senegal ma też obecnie piłkarsko fajne lata. No wkurzeni na pewno tą całą kradzieżą w Afryce (chociaż pucharu chyba fizycznie nie oddali) i na pewno też będą zmotywowani by pokazać sporo.

O Iraku nic nie wiem. No ale przy takich rywalach raczej sobie nie pohulają.

Moje typowanie:

W tej grupie stawiam na małą niespodziankę. Mam na myśli kolejność dwóch pierwszych miejsc. Stawiam że niespodziewanie grupę wygra Norwegia. Trochę wjedzie tu też karma która w ten sposób uchroni świat przed starciem Niemcy - Francja już w round of 16 czyli 1/8 finału. Zdarzały się na Mundialach hity w 1/8 ale zawsze wynikały z tego że ktoś popełnił jakiś błąd w grupie i drużyny wychodziły na krzyż. Teraz po raz pierwszy w historii Francja i Niemcy spotkały by się na tak wczesnym etapie mimo tego że żadna z nich nie popełniła by błędu. Biorąc pod uwagę możliwości obecnej Norwegii i typowanie ich na czarnego konia to obstawiam że nieco niespodziewanie ograją Francuzów, za to zremisują z Senegalem z którym z kolei Francja wygra.

Norwegia 7 pkt i pierwsze miejsce. Francja 6 pkt i awans z drugiego. Senegal 4 pkt i to wystarczy by z trzeciego też się wydostać.

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”