- sztuczny twor
- bez kibicow
- bez historii (?)
- fanaberia biznesmena
- brak stadionu
O ile jeszcze rozumiem, ze komus moze sie nie podobac klimat na meczach Wieczystej gdzie jest bardziej piknikowo (ja to akurat w opor szanuje i 100x bardziej wole cos takiego niz patole ze swoimi kosami, zgodami i racami), ale cala reszta sprowadza sie do tego, ze jak to Wojciech Kwiecien mial czelnosc wziac swoje prywatne pieniadze i zainwestowac w klub z okregowki wprowadzajac go az do ekstraklasy. Czym to sie rozni np. od tego co zrobil Dobrzycki w Widzewie? Tylko kluby na najwyzszych poziomach maja prawo pozyskiwac takich sponsorow i kontynuowac budowanie swojej marki? Kwiecien pokazal, ze mozna, a przy tym po drodze zadna banda dresiarzy nie stawiala mu warunkow bo cos tam. Ja mam duzo wiecej przeciw obecnosci w lidze takiego Plocka czy Slaska Wroclaw, ktore na tym poziomie utrzymuja sie tylko i wylacznie dlatego ze pompowane sa tam miliony z kasy miasta, a pieniadze te sa spektakularnie marnowane przez nieudaczne zarzadzanie (Wroclaw), co tylko moze zniechecac kolejnych Kwietniow do inwestycji w te kluby, ktore zyskalyby aprobate wiekszosci niezadowolonych teraz kibicow.
Brak historii? Klub jest starszy niz chocby Gornik Zabrze czy Pogon Szczecin wiec argument z dupy i nie da sie z tego zrobic sztucznego tworu powstalego na potrzeby biznesmena.
Jedyna wada w tym wszystkim to faktyczny brak stadionu - natomiast jesli sie przyjrzec pozostalym klubom w lidze to praktycznie zaden klub nie ma stadionu na wlasnosc, zdecydowana wiekszosc jak nie wszystkie to obiekty miejskie wiec jesli Szachtar zdecyduje grac gdzies indziej to jaki problem, ze Wieczysta bedzie grac na Reymonta? Obiekty wybudowane z miejskiej kasy powinny minimalizowac koszty i dawac mozliwosc korzystania w pelni mieszkancom danego miasta.
W tym wszystkim moge zrozumiec tez glosy niezadowolenia plynace z samego Krakowa, bo zdecydowanie inny klimat na stadionie i tanie bilety (o ile takie ceny sie utrzymaja albo nei zostana drastycznie podniesione) beda mocna konkurencja jesli chodzi o tych mlodych kibicow, ktorzy do tej pory wybierali miedzy Cracovia a Wisla.
Nie wiem jaka bedzie przyszlosc tego klubu, jest strasznie duzo zamieszania w mediach, sam Kwiecien nie udziela wywiadow wiec te historie raczej nie maja wiekszego przelozenia na rzeczywistosc, ale zasialy ziarno niepewnosci. Mam nadzieje, ze okaze sie to farmazonem, a Kwiecien zbuduje klub, ktory nie podzieli losow innych beniaminkow i spokojnie na dluzszy czas utrzyma sie w ekstraklasie. Tego mu zycze, bo od poczatku pomysl z Wieczysta i sposob w jaki to robil po prostu mi sie podobal.