Grupa L: Anglia, Chorwacja, Ghana, Panama

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 311

Grupa L: Anglia, Chorwacja, Ghana, Panama

Post autor: Leszek » 03 cze 2026, 9:15

No dobra, dojechałem do ostatniej z grup. Zdecydowanie jedna z trzech najciekawszych grup obok grup D oraz I.

Anglicy w ciągu ostatnich 10 lat zaczęli być ciut ciut bardziej turniejowi niż przez wcześniejsze 22 lata bo przypomnieli sobie jak to jest wąchać półfinał czy nawet finał. Inna sprawa że przeważnie nie mieli ciężkich drabinek do półfinału a jak raz mieli bardziej typową drabinkę to wtedy właśnie półfinału minimum nie zrobili czyli na MŚ 2022 w Katarze gdzie odpadli z Francją w 1/4. Mimo wszystko wysoko patrzę na ich obecne możliwości. Nie jest to raczej drużyna na tytuł, ale taki właśnie np półfinał mnie nie zdziwi. Zwłaszcza że przeglądałem ich potencjalną drabinkę i wydaje mi się że mogą do półfinału dojść. Wątpię jednak by finalnie z pucharem.

Chorwacja - nie odważę się powiedzieć niczego w stylu że już za starzy, że swoje już ugrali czy cokolwiek w ten deseń bo kto by pomyślał w Katarze że po 4 latach od wicemistrzostwa świata przywiozą kolejny medal a miało to miejsce. Wciąż mogą być pozytywnymi wariatami jak im siądzie a ich starcie z Anglikami zapowiada się wybornie.

Ghana - od lat dosyć solidna drużyna afrykańska na pewnym poziomie. Chociaż trzeba wbić kamyczek do ogródka że sensacyjnie nie zakwalifikowała się w ogóle na ostatnie mistrzostwa Afryki po raz pierwszy od 2004 roku....

Panama - no to już tym razem nie dam dupy jak w grupie H i mały research upewnił mnie że na ten Mundial weszli jako beneficjent tego że mogą się zakwalifikować bezpośrednio z eliminacji 3 drużyny z CONCACAF a 3 inne bardzo ważne w tej strefie nie są rywalami bo są gospodarzami. To będzie ich drugi w historii start na Mundialu, pierwszy sensacyjny wtedy w 2018 gdzie notabene też byli w grupie z Anglikami. Może w innej grupie by kogoś podgryźli, zaskoczyli. W tej może być im o to cięzko.

Moje typowanie:

No jednak Anglia pierwsza. Chorwaci też w sposób spodziewany wyjdą do round of 32 z drugiej pozycji. Ghana trzecia i jeżeli wygra z Panamą to czuję że też się wydostanie.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

No dobra. To dwunasty dzień obskakiwania jednej grupy dzienniej i dojechałem do końca. Turniej za 8 dni. Życzmy sobie aby było co oglądać i potem wspominać :wink:

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”