Kagurabachi przebojem wbiło się na rynek mang sprzedając się w milionach kopii i jest jednym z najszybciej rosnących tytułów shounenowych na rynku.
W czym tkwi fenomen tej serii?
W Polsce wydano na ten moment 6 tomów tej mangi a na świecie jest ich obecnie wydanych 11.
Sam jestem po lekturze 4 z nich i w przybliżeniu historia wydaje się dość prosta...
Najważniejszą postacią dla historii wydaje się Kunishige Rokuhira, kowal który stworzył 6 magicznych mieczy których moc zadecydowała o wyniku wielkiej wojny. Wsławione miecze wróciły do ich twórcy, ale pewnego dnia pojawia się w jego miejscu zamieszkania grupa czarowników, którzy mordują Kunishige na oczach jego dziecka i kradną owe 6 mieczy, bronie które mogą służyć jako narzędzia zagłady w niepowołanych rękach.
Po latach syn Kunishige Rokuhiry - Chihiro Rokuhira rusza po swoją zemstę, jego celem jest odzyskanie 6 mieczy Ojca i pomszczenie jego śmierci i w tym pomaga mu zdolny czarownik Togo Shiba. Chihiro wpadł w posiadanie 7 miecza wykutego przez jego Ojca który był trzymany w wielkiej tajemnicy, przez lata szkolił się w fechtunku i używania mocy duchowej a kieruje nim jeden cel - zemsta.
Seria charakteryzuje się dużą brutalnością, dekapitacja kończyn jest na porządku dziennym, masowe wybijanie przeciwników na zasadzie po trupach do celu i jeśli miał bym szukać tutaj jakiejś analogii... To adekwatne wydaje się porównanie tej serii do Johna Wicka, tyle, że zamiast mścić się za psa, to zemsta jest za Ojca i odzyskanie jego własności. Chihiro się nie pieprzy w tańcu, wbija się z mieczami w przeciwników i rąbie ich jak drewno na opał, do tego dochodzi fakt, że wystawiono za nim list gończy i każdy chce jego głowy i pozyskanie 7 miecza wykutego przez Kunishige. Serię charakteryzuje też dynamiczna akcja, tu ciągle coś się dzieje, przechodzimy z walk do walk które są intensywne i krwawe, od walk na miecze przepełnione mocą żywiołów, po starcia magiczne gdyż w tym świecie istnieje coś takiego jak moc duchowa która jest w każdym człowieku, za jej sprawą każdy może przebudzić w sobie moce magii a co za tym idzie wykonywania czarów - predyspozycje zależą od urodzenia, genów itd. Ale świat jest przepełniony czarownikami i to oni będą stawali na drodze naszego bohatera.
Warto zaznaczyć, że zapowiedziano adaptacje anime tej mangi i co tu dużo mówić, czuję, że na premierę będzie to duży przebój patrząc jak dużą popularność zyskała manga :
Sam jak mam coś powiedzieć po tych 4 tomach, to, że jest to kawał dobrej mangi akcji i jak wspomniałem widzę w nim dużo porównań do Johna Wicka tyle, że w wersji anime a rolę płatnych zabójców czy bandziorów przybrali czarownicy. Dzieje się tu dużo, postacie są naprawdę dobrze napisane, ale mam wrażenie, że akcja czasami dzieje się za szybko i chciałbym się więcej dowiedzieć o tym świecie czy mocach magicznych albo więcej na temat samych postaci a tu pozycja ta się nie zatrzymuje i leci do przodu z robieniem rzezi. Ma to swoje dobre i złe strony.
Osobiście polecam, dla mnie na ten moment takie 8/10