Czego obecnie słuchacie?

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 211

Czego obecnie słuchacie?

Post autor: Samuraj » 15 cze 2026, 1:59

Mi się i tak dobrze tego słucha, co prawda, akurat rapsów tego typu nie lubię, ale czym taka generowana muzyka jednak różni się od tej komponowanej przez artystów. Tekst na ogół piszesz sam, nie wiem na ile algorytm generatora AI jest w stanie dobrać odpowiedni rodzaj muzyki by dostosować go faktycznie do tekstu, zapewne sam musisz go naprowadzić by dany tekst nie był rapowany tylko śpiewany w konkretny sposób i do konkretnej linii melodycznej - Trzeba to ogólnie dostosować. Rzadko kiedy wokalista jest odpowiedzialny za tekst czy muzykę, tym bardziej zajmuje się producent muzyczny, tekściarze, kompozytorzy no i wtedy wchodzi wokal. Muzyka generyczna ma to do siebie, że zbiera gotowe algorytmy, ale mimo wszystko Ty musisz je dostosować do rodzaju kompozycji.

Dajmy na to, słucham tych słowiańskich utworów czy wikingów, to wszystko musi być dobrane w konkretny sposób. Nie wiem jak to dokładnie działa i jak duży jest twój wkład, w każdym razie generowana muzyka w moim odczuciu nie jest zła o ile dobrze jej się słucha, obojętnie jak powstaje, bo na to i tak się składa masa algorytmów.

Wiadomo, nigdy to moim zdaniem nie zastąpi naturalnego talentu, ale pozwala za to stworzyć coś co może być inspiracją. Bo np. taki utwór AI który wrzuciłem, gdyby wykonał go w identyczny sposób prawdziwy artysta, to uznałbym za kawał dobrej piosenki, więc dlaczego przez to, że jest to generowane przez AI mam uznać, że jest to be skoro w jakimś stopniu mi się podoba? jakkolwiek prosto czy skomplikowanie to powstało

;)

I tak muzyka AI u mnie nie wyrzuci muzyki tworzonej "naturalnie" - ale zawsze jest kolejnym urozmaiceniem.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”