Czego obecnie słuchacie?

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 211

Czego obecnie słuchacie?

Post autor: Samuraj » 19 cze 2026, 15:09

Sh00t pisze:
15 cze 2026, 2:24
AI zabije kreatywność, brak kreatywności zabije wolne umysły. Imo wszystko zgodnie z planem.
Tu się nie zgodzę, mam wrażenie właśnie, że pojawiło się więcej kreatywnych ludzi którzy dostali narzędzie do wyrażania siebie.

Tu masz utwór np. AI gdzie autor właśnie sam uwzględnia siebie w tekście i zapewne odpowiada na krytykę swojej twórczości

Teksty tych utworów wychodzą od ludzi, więc jest to forma kreatywności i powiem szczerze, że napisane są lepiej niż 90% utworów puszczanych w radiu a dostosowywanie muzyki generowanej nie wiem jak dokładnie wygląda, by odpowiednio ją dopasować do tekstu.
Nie przeszkadza to też takim utworom zbierać milionowe wyświetlenia, jak ten poniżej :

Sam jak mówisz jesteś tekściarzem i w sumie nie wiem jak w tej branży idzie się przebić w show-biznesie, ale dziwi mnie, że tyle świetnych tekstów powstaje w muzyce AI a nie ma artystów którzy mogli by je wykonać w rzeczywistości chociażby jako covery. To chyba wynika z uprzedzeń do takiej muzyki, ale muzyka AI jest szansą właśnie dla tekściarzy aby się wybić.
Dziwne, że obecnie powstaje tyle głupich zwyczajnie utworów które stają się hitami radiowymi a tu masz twórców którzy tworzą coś znacznie głębszego, nawet jeśli jest to opatulone w muzykę generowaną.

Ja jestem taki, że słucham wszystkiego poza disco polo, więc mi każda forma muzyki wejdzie w ucho. Po prostu lubię słuchać co mi się podoba i w to ucho wpada, zawsze mogło być ze mną gorzej i mógłbym słuchać muzyki takich artystów jak Lil Wayne który w swoich utworach ma setki milionów wyświetleń a używa modulatora dźwięku i autotuna do wokalu.

Weź sobie np. ten utwór i wejść na moment w którym wchodzi z wokalem Lil Wayne, co jest gorsze, muzyka AI czy facet który śpiewa z całkowicie zmodulowanym głosem?

Mi się wydaje, że muzyka AI jest świetnym narzędziem do wykazania kreatywności a nie czymś co go zabija. W muzyce i tak jest wykorzystywana właśnie technika modulatorów głosowych czy auto-tuna, więc technologia w niej istnieje od dawna i która robi korektę wokalu lub całkowicie nawet go zmienia, każdy dziś może być wokalistą i nikt nie płacze, że prawdziwi wokaliści o wybitnym głosie i wypracowanym wokalu są czasami mniej doceniani niż właśnie artyści którzy wspomagają się sztucznie.

Takie mamy czasy i grunt by w tym wszystkim znaleźć równowagę.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”