Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6307
Kibicuję: 4rsenal

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: sickstick » 22 cze 2026, 15:22

Ja kończyłem technikum o profilu elektronicznym, to na egzaminie dla technika okazało się że szkoła nie spełnia wymogów sprzętowych dla części praktycznej, w związku z czym zamiast części praktycznej dostaliśmy tabelki z już wykonanymi pomiarami, a naszym jedynym zadaniem było te wyniki "opracować" - czyli powyciągać z nich wnioski ect. Tak więc można powiedzieć że 70% roboty zostało zrobione za nas :P

Ale o dziurach w edukacji mógłbym mówić i mówić, ukończyłem inża z mechaniki i budowy maszyn na politechnice opolskiej, po drodze zrobiłem certyfikaty na frezarza, spawalnika czy wycinki cnc - frezerki nie dotknęliśmy ani razu bo jedyna na uczelni sztuka pochodziła z 1960 roku i tylko kierownik sali mógł jej dotykać, spawarki nie dotknąłem ani razu po profesor wychodził z założenia że "nie chce mieć nas na sumieniu jak zrobimy sobie krzywdę", na cnc popracowałem łącznie jakieś 30 minut przez całe studia, reszta papierka polegała na zdaniu teorii.

Pisałem już nie raz, obecnie kończę informatykę na prywatnej uczelni i poziom przede wszystkim wyposażenia sprzętowego jest niesamowity. Tak porównując to na kierunkach technicznych IMO należy uderzać tylko do prywatnych uczelni, te państwowe siedzą dalej w średniowieczu.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”