Inter Mediolan (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2231
Kibicuję: AC Milan

Inter Mediolan (zbiorczy)

Post autor: Enjo » 24 cze 2026, 8:53

Slim91 pisze:
24 cze 2026, 2:28
Enjo pisze:
23 cze 2026, 22:51
Z czym miał rację ?
Z finansami choćby. Obecnie ligi TOP 5 Europy są rowniez nudne. Od lat walczą te same drużyny o misia. Praktycznie zero niespodzianek. We Francji i Niemczech misia już znamy. We Hiszpanii walczą o niego tylko. W Anglii jest ciekawie przez finanse, a w Italii przez nieco ulomne zarządzanie klubami.
Zgadzam sie. Mnie tez pilka coraz mniej interesuje bo faktem jest to, ze rozwarstwienie jest coraz wieksze i nudne jest ogladanie lig gdzie wiadomo kto wygra.Ale nie wiem co mialaby zmienic Superliga.

Co do wpisu HMK - nic mnie nie przekonalo w kontekscie Superligi.To mial byc twor, ktory jeszcze bardziej hermetyzuje czolowe kluby od reszty. Dodatkowo, pierwotny plan zakladalby ze ligi krajowe bylyby bez znaczenia, a liczylby sie tylko rozgrywki wielkich druzyn.Mialoby to vibe tych zamerykanizowanych mistrzostw swiata gdzie ostatnie o co chodzi, to o wynik sportowy.
Natomiast, najwiekszym problemem jest to, ze Hiszpanie czy Wlosi nie potrafia zbudowac lepszych stadionow, znacznie lepiej opakowac ligi, byc moze je zmniejszyc aby podniesc poziom.
To, ze kazdy chce ogladac Premier League, to zasluga Brytoli, to ze Serie A czy PD kwiczy to wina ludzi zarzadzjacych liga/krajem. Idac dalej, patrzac na kluby - to taki Milan czy Juventus wydaja mase pieniedzy, a robia to zle i sa tego efekty.
Zadna Superliga by tu nie pomogla, a dodatkowo nie wierze, ze Florentino Perez ma dobre serduszko i martwi sie o inne kluby. On jest po prostu zly, ze Madryt traci hegemonie i chcialby aby bylo jak bylo.

Uwazam, ze jakims rozwiazaniem byloby salary cup, na wzor NBA ale to musialoby rozwiazaniem ogolnoeuropejskim (przynajmniej w tych ligach top5), ale to nie sie nie wydarzy bo uderzy w angielskie kluby czy najbardziej uprzywilejowany klub na swiecie czyli Madryt (aby nie byc goloslownym - tacy Lejkersi nie moga sciagac czolowych graczy NBA bez odstepnego bo pozniej nie zepna sie ich pensje i sa zblokowani).

Wróć do „Włochy”