Grupa A: Meksyk, Republika Południowej Afryki, Korea Południowa, Czechy

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 211

Grupa A: Meksyk, Republika Południowej Afryki, Korea Południowa, Czechy

Post autor: Samuraj » 25 cze 2026, 14:13

Moje typy przed turniejem
Meksyk - RPA 1-1 (2-0)
Meksyk - Korea Płd. 1-2 (1-0)
Meksyk - Czechy 1-0 (3-0)
RPA - Korea Płd. 0-1 (1-0)
RPA - Czechy 1-0 (1-1)
Korea Płd - Czechy 1-0 (2-1)

Finalnie :

1. Korea Płd. - Meksyk
2. Meksyk - RPA
3. RPA - Korea Płd.
4. Czechy - Czechy
W tej grupie jak widać udało mi się co najwyżej przewidzieć kompromitacje Czechów, ale rozczarowaniem dla mnie jest Korea Płd. która zajęła dopiero 3 miejsce a typowałem ich na zwycięzcę grupy. Ogólnie na ten moment drużyny z grup A i B które reprezentują Azję zagrały poniżej oczekiwań, bo Katar przecież zajął 4 miejsce w swojej grupie. Koreańczycy z Południa dzięki słabej postawie Czechów mają jeszcze matematyczne szanse na awans do fazy pucharowej. Grupę zdominował Meksyk który wygrał wszystkie mecze bez straty gola i jak w przypadku Szwajcarów w grupie B tak też tutaj trudno ocenić czy grupa była tak słaba czy Meksyk taki mocny? Rzutem na taśmę awansowało RPA które rozczarowało w meczu otwarcia, ale może po prostu zjadła ich presja i z meczu na mecz grają coraz lepiej, na tyle dobrze, że w ostatecznym rozrachunku awansowali z drugiego miejsca w tej grupie co jest zaskoczeniem patrząc, że drużyna ta nie zachwycała swoją grą na turnieju.
Uważam, że któraś z drużyn gospodarzy zajdzie daleko w turnieju, ale czy to będzie Meksyk? na dziś takiego czarnego konia bardziej upatruje w kadrze USA, ale kto wie? Meksykanie radzą sobie bardzo dobrze, są skuteczni, potrafią rozegrać szybki atak, całkiem solidnie w obronie o czym świadczy brak straconych bramek i cały czas mają atut gospodarza. Na pewno trzeba ich obserwować, bo stać ich na niespodziankę. RPA w moim odczuciu szybko odpadnie z fazy pucharowej, ale po tym co zaprezentowali, to i tak osiągneli sukces awansując z grupy. Korea Płd. jeśli awansuje do fazy pucharowej to będzie o dziwo trudnym przeciwnikiem, nie będę ich skreślał bo zagrali słaby mecz z RPA, ten zespół stać na niespodzianki i mają w sobie jakość gry, tylko muszą przełożyć to na wyniki, mimo, że rozczarowali mnie w tej grupie, bo liczyłem, że ją wygrają, to w przypadku awansu nadal wierzę, że mogą zaskoczyć.
Czechów przemilczę.

Największe zaskoczenie - RPA
Największe rozczarowanie - Czechy - aczkolwiek tu przewidziałem ich słabą postawę i bardziej mnie chyba rozczarowała kadra Korei Płd. od której oczekiwałem więcej

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”