Reprezentacja Holandii

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 306

Reprezentacja Holandii

Post autor: Leszek » 30 cze 2026, 9:28

Kolejne niepowodzenie. Jestem już trochę przyzwyczajony od tych 28 lat kibicowania pomarańczowym że częściej po turniejach czuję zawód niż jakąś tam satysfakcję. Nieliczne były wyjątki od tej reguły.

Oczywiście musieli z tym Marokiem odpaść jeszcze w takich okolicznościach żeby zabolało.

Koeman znów dał popis ze zmianami, tak jak w meczu z Japonią. Rywal był z gatunku wymagających, szanse nie przypadkowo rozkładano w okolicach 50 na 50 i w takich meczach nie można sobie pozwolić na błędne decyzje.

Ogólnie myślę że przy wszystkich mankamentach Holendrzy odpadają ciut za szybko bo biorąc pod uwagę cały przekrój poziomu drużyn które wyszły z wszystkich grup to ten układ turnieju między grupami C (Brazylia,Maroko) i F (Holandia,Japonia) był naprawdę z lekka śmiercionośny i nie doceniłem tego faktu na pierwszy rzut oka po grudniowym losowaniu. Innymi słowy te starcia Brazylii z Japonią oraz Holandii z Marokiem to moralnie powinny być co najmniej starcia w 1/8 finału a jak któryś z tych meczów byłby nawet ćwierćfinałem to też nie powinno to być dla nikogo szokiem. No ale trudno, jest jak jest.

Z nielicznych pozytywów po tym turnieju to tacy 24 letni Brobbey i Summerville powinni okrzepnąć w ataku na dobre i tworzyć w następnych latach ofensywę razem z Gakpo oraz powracającym po kontuzji Xavim Simonsie.

To wszystko mam nadzieję już bez Koemana. Nie wyobrażam sobie by dalej pracował z tą drużyną. Wolni są teraz Ten Hag oraz Slot i liczę po cichu na to że któryś z tych dwóch łysoli przejmie oranje.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”