Nie spodziewałem się, że ktoś sobie ich będzie życzył na ławce trenerskiej w lubianej drużynie
Oczywiście trochę żartobliwie, bo mimo wiadra pomyj jakie się wylały na te dwie łyse glace, to w Holandii jakieś trofea wznosili i może na tamtejszym rynku to nadal atrakcyjne opcje. Slot, jakby nie było, to trener który zdobył mistrzostwo Anglii, natomiast Ten Hag też coś tam do gabloty dorzucił w Manchesterze. Ale też został przemielony przez Bundesligę.
Ja tak patrzę na kadrę Holendrów i się zastanawiam czy z tym pokoleniem jest szansa cokolwiek ugrać. Brobbey, Summerville, Xavi Simons, Gakpo - te nazwiska mimo wszystko nie grzeją i jakiegoś respektu nie wywołują. Jasne, pierwsza trójka to wciąż dość młodzi goście, poniżej 25 roku życia, ale jak dla mnie na ten moment to nie jest czołówka w swojej "kategorii wiekowej" na świecie i chyba musiałaby nastąpić jakaś potężna eksplozja talentu żeby ciągnęli kadrę Oranje ponad jakiś tam poziom. Pytanie czy to nastąpi i czy to zawodnicy, którzy faktycznie będą reprezentować największe kluby na świecie. Odnośnie Gakpo to już pisałem wiele razy w innym temacie. Dla mnie gość jednowymiarowy, totalnie przewidywalny i nudny. Natomiast w kadrze na dużych turniejach broni się liczbowo i to trzeba mu oddać.
Nie chcę kolejny raz zaznaczać jak to jakościowo kadra Holandii się popsuła w porównaniu do tego co było 15-20 lat temu, ale nie da się ukryć że to tak wygląda. Kiedyś tacy zawodnicy jak Hasselbaink czy Maakay nie łapali się od składu, a teraz opcją ratunkową jest Weghorst. Niebo a ziemia.
Nie wiem jak zmieniło się szkolenie młodzieży (głównie w Ajaxie?) na przestrzeni lat, nie porównywałem też wyników młodzieżowych reprezentacji teraz i 15 lat temu, ale coś ewidentnie wygląda inaczej patrząc na produkt końcowy.