Reprezentacja Holandii

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 306

Reprezentacja Holandii

Post autor: Leszek » 30 cze 2026, 18:19

Zygmunt-1 pisze:
30 cze 2026, 17:03
Oczywiście trochę żartobliwie, bo mimo wiadra pomyj jakie się wylały na te dwie łyse glace, to w Holandii jakieś trofea wznosili i może na tamtejszym rynku to nadal atrakcyjne opcje. Slot, jakby nie było, to trener który zdobył mistrzostwo Anglii, natomiast Ten Hag też coś tam do gabloty dorzucił w Manchesterze. Ale też został przemielony przez Bundesligę.
Najczęściej tak jest że Ci trenerzy którzy radzili sobie dobrze na holenderskim rynku to powinni udźwignąć pracę selekcjonera Holandii nawet jeżeli odbili się gdzieś za granicą. Mówiąc szczerze nawet taka legenda jak LVG odbijał się niejednokrotnie za granicą bo nigdy mu się dobrze nie pracowało z gwiazdorami już ukształtowanymi, zawsze lepiej jednak mu szła ta praca z piłkarzami na dorobku.

Dlatego ja jestem raczej spokojny o kwalifikacje Ten Haga bądź Slota w kwestii oranje. Intuicja mi podpowiada tego pierwszego bo myślę że to nie przypadek że parę miesięcy temu objął taką trochę dziwną fuchę jak na niego czyli nie trenera lecz dyrektora sportowego w Twente. Myślę że trochę celowo się tam przyczaił i obrał takie miejsce z którego zwinie go federacja po Mundialu raczej łatwo się dogadując z klubem z Enschede.
Zygmunt-1 pisze:
30 cze 2026, 17:03
Nie chcę kolejny raz zaznaczać jak to jakościowo kadra Holandii się popsuła w porównaniu do tego co było 15-20 lat temu, ale nie da się ukryć że to tak wygląda. Kiedyś tacy zawodnicy jak Hasselbaink czy Maakay nie łapali się od składu, a teraz opcją ratunkową jest Weghorst. Niebo a ziemia.

Nie wiem jak zmieniło się szkolenie młodzieży (głównie w Ajaxie?) na przestrzeni lat, nie porównywałem też wyników młodzieżowych reprezentacji teraz i 15 lat temu, ale coś ewidentnie wygląda inaczej patrząc na produkt końcowy.
Ja jednak tutaj jestem znacznie optymistyczniej nastawiony. Po pierwsze wszystko zależy od tego o jaki okres czasu faktycznie zapytamy bo jasne że nawet 12 lat temu tamta kadra z MŚ 2014 była wyraźnie silniejsza od obecnej. Robben, Sneijder czy Van Persie w tak zwanym "prajmie". No ale to było 12 lat temu. Z kolei jeżeli zapytamy co było 10-8 lat temu no to zobaczymy obraz drużyny gdzie praktycznie nie ma żadnej jakości niemal nawet elementarnej, gdzie sam biedny Depay musi to dźwigać i jeszcze mu ściągają z emerytury dawno zapomnianego Ryana Babela do pomocy bo tak źle jest w kadrze że nie ma komu grać.

W porównaniu do tamtego dramatu no to jednak wymienieni przez Ciebie gracze w których trochę wątpisz + np Frimpong, Malen, Lang. Ja myślę że nie ma takiej lipy a nie ukrywam że jednak w ogromny impact na drużynę Xaviego Simonsa wierzę najwyraźniej trochę bardziej niż Ty.

No i nie zapominaj że to za chwilę powinna być też ekipa Keesa Smita, 20 letniego pomocnika o którego w Alkmaar wypytuje pół Europy.

Ja myślę że lepszy trener od Koemana może naprawdę dużo fajnego wycisnąc z drużyny w której FDJ się będzie zbliżał do 30-ki czyli playmakerowego prajma, w którem Smit będzie stawiał pierwsze kroki, Xavi Simons czarował a Gakpo, Brobbey, Frimpong czy Summerville douzupełniali :wink:

Wróć do „Piłka nożna na świecie”