Gry...

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 180

Gry...

Post autor: Samuraj » 01 lip 2026, 23:02

No, pewnie mają taki cel by skasować rynek używek. Już wcześniej taki cel przyświęcał cyfrowym wydaniom i kiedyś z tym problemem walczyli producenci filmowi - dzisiaj większość filmów jest dostępne na platformach streamingowych i też coraz mniej widać wydań fizycznych. Sony faktycznie ma absurdalne ceny nawet starszych gier i sam chciałbym ograć takie gry jak The Last of Us czy God of War Ragnarok, ale ceny tych gier nawet przy promocjach są bardzo duże i mówię tu o wydaniach cyfrowych. Płyty faktycznie zawsze można odsprzedać i łatwiej je nabyć z drugiej ręki za małą cenę, no ale sony chce mocno uderzyć w własny rynek. Nie dawno ogłosili, że ich eksy nie będą już wydawane na PC a teraz ogłosili, że nie będzie wydań fizycznych. Może chcą iść nieco drogą Nintendo (?) i mieć swój własny rynek... Ogólnie może to wbrew pozorom w nich uderzyć, bo producenci gier mogą nie chcieć robić produkcji na wyłączność sony a z drugiej strony unikalne gry na ich platformę będą zachęcać raz że do kupowania konsoli, to do tego gier które będą tylko na nią dostępne.

Sam jestem też kolekcjonerem, tyle, że mang których mam w domu blisko 2 tysiące i nie wyobrażam sobie sytuacji by mangi były dostępne tylko cyfrowo. Co prawda to inny temat, bo mówimy tu o komiksach, ale wydawnictwa w Polsce, zwłaszcza mangowe, mają swoje aplikacje wydań mang cyfrowych i są ludzie którzy zbierają mangi właśnie w aplikacji. Nie chciałbym aby taka forma się rozwinęła i to też w kontekście kupowania komiksów, bo komiksy z drugiej ręki są często 50% tańsze niż z sklepu. Dlatego tak nawiązałem do kolekcjonerów, bo mnie jako kolekcjonera mang by cholernie uderzyło, gdyby nagle wydawnictwo zdecydowało się swoje pozycje wydawać tylko cyfrowo.

Niestety, ale wszystko dąży w tą stronę czy filmy czy muzyka dziś powszechnie dostępne cyfrowo czy to na platformach streamingowych czy spotify, youtube tak z grami które są też cyfrowo dostępne na GOG, Epicu czy Steamie i oby to nie doszło do książek i mang gdzie i tak powoli rozwija się rynek online'owych readerów czy audiobooków. Nie dziwi mnie decyzja sony i myślę, że w tej kwestii będzie tylko gorzej przynajmniej w kwestii gier.

Wróć do „Hyde Park”