Gry...

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 181

Gry...

Post autor: Samuraj » 02 lip 2026, 19:49

Rezus pisze:
02 lip 2026, 19:15
Kupujemy grę a nie licencję. A używają tego stwierdzenia właśnie żeby nami manipulować.
Nie no, kupujesz licencje. Czyli co konkretnie?

Uprawnienia upoważniające do korzystania na określonych warunkach z cudzej własności w postaci dobra niematerialnego. Kupujesz dostęp do gry a nie grę na własność. Tu nie ma manipulacji, masz czarno na białym co kupujesz i się na to zgadzasz. To jak wypożyczalnia, tyle, że płacisz jednorazowo i masz dostęp do gry bezterminowo.
1234 pisze:
02 lip 2026, 19:20
Kurde, za małolata wymiana grami (tak na początku XXI wieku piratami, kupowanymi za 10-15-20 zł na targu :mrgreen: ) to była cała esencja gry. Pożyczanie kolegom, wymiany, sprzedaż dalej, później jak się było starszym i kupowało się już normalne gry, to odsprzedaż w sklepach z grami albo wymiana na inne tytuły. Jak ktoś chciał sobie kolekcjonować no to może sobie mieć do dzisiaj kolekcję CD na peceta czy konsole i sobie stoi na półeczce, kiedy chcesz to odpalasz, komu chcesz to oddajesz, sprzedajesz. Po prostu wolność i własność przedmiotu który kupiłeś. Zresztą sklepy z grami u mnie do dzisiaj istnieją, w tym jeden, który ma ze 30 lat. Babka tam pracująca wychowała niejedno pokolenie graczy. I to wszystko padnie, własności nie będzie, fizycznego nośnika nie będzie, chcesz zagrać to kupuj od producenta i nigdzie indziej, ani nie sprzedaż, ani nie wymienisz. Tylko cyfra i internet, który ci jednym ruchem mogą zlikwidować. Tragedia. Nienawidzę czasami tego nowoczesnego świata.
Sam pamiętam jak za dzieciaka biegałem z kartridżami na targ i nimi handlowałem lub wymieniałem - oczywiście do Pegazusa.

Ale czy wy nie wyolbrzymiacie? Babcia co prowadzi 30 lat swój sklep będzie go nadal prowadzić, bo na Playstation świat się nie kończy. Problem wydań cyfrowych głównie będzie dotyczył konsoli Playstation, nadal będą sprzedawane gry w pudełkach na playstation tyle, że zamiast płyty będzie kod. Gry z płytą nadal będzie można nabyć na inne platformy a jak Playstation wyjdzie na tej decyzji dowiemy się za 2-3 lata. W moim odczuciu Playstation szybko dojdzie do tego, że to był błąd i nie wiem czy wydadzą nową konsolę z napędem czy dodadzą napęd zewnętrzny do konsol... Cokolwiek, ale będą chcieli naprawić tą głupią decyzję. Tutaj mamy poruszenie jakby w ogóle wydania fizyczne miały zniknąć z rynku... Nie znikną, znikną tylko na nową konsolę playstation i ch i w d.

Sama decyzja najbardziej boli osoby które inwestują w konsolę sony i przykładowo nowa konsola sony może nie mieć kompatybilności wstecznej, bo nie odpalisz sobie gry z płyty z poprzednich generacji konsol skoro nie ma nośnika i to może być mocno irytujące.
Ja jako gracz PC-towy mam to w sumie w dupie, przyzwyczaiłem się do zakupów cyfrowych jakkolwiek są one wredne dla konsumenta.

Wróć do „Hyde Park”