Oj będzie... Ale Hiszpania powinna to co najwyżej jechać do domu
Ten mecz równie dobrze mógłby być finałem tych mistrzostw, ale spotykają się na dobrą sprawę dwie kulawe ekipy...
Hiszpania do tej pory nie zagrała z żadnym silnym rywalem, za takowy w grupie może uchodzić Urugwaj... Ale wszyscy wiemy jak słabo się ta ekipa zaprezentowała na tym turnieju i trudno na ich tle oceniać Hiszpanów. Tak to grali z Republiką Zielonego Przylądka, Arabią Saudyjską i Austrią gdzie najsilniejszą ekipą była sensacyjna drużyna RZP. Pomimo takich przeciwników Hiszpania potrafiła rozczarować, zremisować z RZP, wymęczyć wygraną z Urugwajem i tylko na Arabach i Austryjakach się dowartościować.
Portugalia nie lepiej... Zaliczyli na start wpadkę z DR Konga, potem dowartościowali się na Uzbekistanie by dostać lekcję futbolu od Kolumbii która ostatecznie wygrała grupę i zepchnęła Portugalczyków do najgorszej ścieżki po puchar. Jedyne co Portugalię wyróżnia, to, że zagrali bardzo trudny mecz z Chorwacją która do tego zagrała swój najlepszy mecz na tym mundialu. Ekipa Modricia i CR7 dała widowisko które było jednym z lepszych meczy na tym turnieju i pokazała, że Portugalia może się postawić silniejszym drużynom.
To przetarcie z Chorwatami mogło pobudzić Portugalczyków i dać im wiarę w swoje możliwości kiedy to Hiszpania nadal nie została zweryfikowana przez silniejszego rywala. Nie wiadomo na co ich stać, na razie się bawią bijąc tak beznadziejne ekipy jak Arabia Saudyjska i Austria, ale jak ta drużyna zagra na tle zespołu który się przed nimi nie położy?
To będzie mecz gdzie prawdopodobnie w końcu zobaczymy Hiszpanię i Portugalię na miarę kandydatów do tytułu mistrza świata, ekipy które będą musiały wzbić się na swój najwyższy level by awansować i pokazać w końcu dobry futbol na miarę pretendentów do tytułu. Ten mecz może być nudnym widowiskiem dwóch przecenianych ekip albo emocjonującym starciem Mistrza Europy z Zwycięzcą Ligi Narodów.
Ja kibicuję oczywiście Portugalii, bo to mój faworyt Mistrzostw od samego początku, poza tym chcę by Cristiano Ronaldo zwieńczył swoją karierę reprezentacyjną wygrywając puchar mistrzostw świata.