Firma Microsoft zwalnia dziś 4 800 pracowników, a ponad 30 procent zwolnień dotyczy działu Xbox. Te znaczące cięcia w sektorze gier dotkną niemal każdy obszar działalności Xboxa i obejmą również wydzielenie czterech studiów deweloperskich, które będą działać niezależnie od Microsoftu.Maciek (interista) pisze: ↑16 cze 2026, 11:54Microsoft za chwilę najpewniej zaora Ninja Theory, Double Fine i Arkane. Tak się kończy skupowanie studiów przez korpo.
Dzisiejsze zwolnienia, określane jako moment „resetowania” Xboxa, dotkną około 1 600 pracowników Xboxa, zgodnie z wewnętrzną notatką dyrektor generalnej Xboxa, Ashy Sharmy. Cięcia nie zakończą się jednak dzisiaj, ponieważ Microsoft planuje zlikwidować łącznie około 20 procent stanowisk w Xboxie do końca roku finansowego w lipcu 2027 roku.
Double Fine i Compulsion Games powracają do swoich założycieli, więc Tim Schafer przywróci Double Fine niezależność, a Guillaume Provost sprawi, że Compulsion Games ponownie stanie się niezależnym studiem gier. Ninja Theory, twórcy Hellblade, oraz Undead Labs, deweloperzy odpowiedzialni za State of Decay, również zostaną sprzedani, przy czym zawarto umowy gwarantujące, że gry Senua i State of Decay 3 będą nadal wydawane.
„Zdaję sobie sprawę, że trwająca rok restrukturyzacja wiąże się z dodatkowymi wyzwaniami. Niestety nie da się wprowadzić wszystkich niezbędnych zmian w ciągu jednego dnia, a chciałam jasno przedstawić skalę tych działań” – mówi Sharma. „Wiem, że to bolesne. Zmiany te bezpośrednio dotkną osoby, które włożyły swoją kreatywność w budowanie Xboxa. Wielu dołączyło do nas w wyniku przejęć, podczas gdy inni zostali tu zatrudnieni lub sami nas odszukali, ponieważ kochali tę branżę i kochali Xboxa. Dzisiejsze decyzje nie odzwierciedlają ich talentu ani poświęcenia”.
Microsoft rozważa również sprzedaż lub zamknięcie kolejnego studia Xbox, o czym informowałem w zeszłym tygodniu. Arkane Studios pracuje obecnie nad grą „Blade” pod kierownictwem Xbox, ale projekt został opóźniony i przekracza budżet. „We Francji kierownictwo Arkane rozpoczyna obowiązkowe konsultacje z radą zakładową w celu przeanalizowania potencjalnych opcji strategicznych” – mówi Sharma. Dyskusje te mogą potrwać miesiące, więc na razie nie jest jasne, co stanie się z grą Blade ani ze studiem Arkane Studios.
Zwolnienia dotkną również inne studia Xbox, a z tego, co rozumiem, szczególnie dotkliwe cięcia czekają studia Bethesda. W ramach zmian w strukturze studia twórca „Minecrafta”, firma Mojang, oraz deweloper „Candy Crush”, firma King, będą teraz podlegać bezpośrednio Sharmie. „Zakres tych zmian jest różny w poszczególnych jednostkach: Activision, Bethesda/ZeniMax, Blizzard, King, Mojang i Xbox Game Studios” – mówi Sharma. „Żadna z naszych gier ani projektów ogłoszonych publicznie przez nas samych nie zostanie anulowana w ramach tych redukcji”.
https://www.theverge.com/news/961546/xb ... sales-2026