1/8 FINAŁU: USA - Belgia (7.07.2026 2:00)

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 119

1/8 FINAŁU: USA - Belgia (7.07.2026 2:00)

Post autor: Devourer » dzisiaj, 1:49

Chlopaczek pisze:
dzisiaj, 0:15
Pierwotnie mialem nie ogladac tego meczu ale chyba dotrwam ze wzgledu na to zawieszanie z Balogunem.

Fascynujaca dyskusja sie z tego wytworzyla na twitterze i musze za to podziekowac bo wczesniej tam odchodzila jakas antyargentynska propaganda ktora wygladala na sterowana i juz nie dalo sie tego czytac.
Teraz natomiast to zawieszenie czerwonej kartki stalo sie przyczynkiem do analiz czym roznia sie Amerykanie od Europejczykow.
Amerykanom wyszlo ze chodzi o sprawiedliwosc. Dla Amerykanow wazne jest zeby koniec koncow bylo sprawiedliwie czyli decyzja byla zle i trzeba getting it right. Dla mnie juz samo zalozenie ze ta czerwona kartka byla niesluszna jest wadliwe bo Balogun mogl zlamac typowi noge w kostce wiec w moim odczuciu czerwona bez kontrowersji ale mniejsza. Wracajac do meritum Amerykanie daza do naprawienia niesprawiedliwosc a dla Europejczykow istotne jest trzymanie sie procedur i litery prawa niezaleznie od tego czy zdrowy rozsadek nakazuje inaczej.
Niektorzy jeszcze tutaj dokladaja glebsze rozkminki idace w historie a dokladniej monarchie i ze europejska klasa chlopsko-robotnicza byla przez wieki pod butem arystokracji i musiala pokornie przyjmowac ich decyzje niewazne czy sluszne czy nie.
W sumie fajnie ze mozna z korupcji i nieuprawnionego wywierania wplywu zrobic walke o sprawiedliwosc.

Ta Belgia jest bardzo mialka i normalnie to bym moze nawet kibicowal USA bo w sumie graja ciekawa pilke i fajnie jak gospodarz turnieju dobrze sobie radzi no ale w obecnej sytuacji przechodze na pozycje neutralna. Hiszpania i tak wyjasni jednych albo drugich.
Też mam podobne zdanie, kartka była, absencja musi być. Koniec kropka. Nawet byłem wcześniej trochę za USA jako czarny koń turnieju, ale teraz trzymam kciuki za Belgię.
Poza tym to i tak chyba ostatni mecz tak późno w nocy.

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”