1/4 FINAŁU: Argentyna - Szwajcaria (12.07.2026 3:00)

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1039

1/4 FINAŁU: Argentyna - Szwajcaria (12.07.2026 3:00)

Post autor: Przema » 12 lip 2026, 20:30

Conrado pisze:
12 lip 2026, 20:17
Marciniak(i sędzia var)obsrał zbroje bo przecież brak Messiego w kolejnych meczach to dla niego pewnie koniec sędziowania na tym mundialu i być może koniec kariery sędziowskiej w ogóle.Do tego pewnie mniejsze zainteresowania meczami kibiców postronnych i co za tym idzie mniejsza kasa.
Co by było gdyby ten faul był zrobiony na Messim ?
Zgadzam się z tym. Czerwona była ewidentna i wlansie tak wyobrażam sobie tłumaczenie że to kwestia interpretacji aby nie zostać czołową postacią burzy medialnej która rozpętałaby się po takim meczu. W takiej sytuacji aktualni obrońcy Messiego i spółki weszliby w rolę dzisiejszych oponentów i byłaby podobna dyskusja.
Jestem w stanie w to uwierzyć po tym jak ostatnio czytałem wypowiedź sędziego który ukarał ZZ czerwoną kartką w finale 2006. Z wypowiedzi jasno wynika że nie chciał tego robić a wręcz się bał. Sztuczne dyskusje z liniowymi którzy się przyznali że nic nie widzieli a decyzja oparta została o komunikat sędziego technicznego. Mimo wszystko trzeba mieć jaja żeby w takiej sytuacji zostać obiektywnym i pokazać czerwo bo bez varu łatwo można było to zignorować. Wlansie tej stanowczości zabrakło przy ewentualnym asie kier dla Messiego przy czym nie uważam że w wyniku absencji Argentyna nie byłaby tu gdzie jest dzisiaj.
Inne sytuacje to typowe rzeczy które się działy i będą się dziać i znajdzie się ktoś kto będzie się czuł pokrzywdzony i szukał spisku bo nie da się w piłce nożnej wszystkiego załatwić przepisami 1:1 nawet przy udziale najlepszej AI.
Równie dobrze można się spiąć o bramkę dla Anglii gdzie uznanie gola było moim zdaniem największym jak do tej pory błędem sędziego i mogło wpłynąć na taki rozwój rywalizacji a nie inny.
Zresztą naprawdę zalatuje mi psychiatrykiem w sytuacji gdy jest milion kamer, var, mikrofony, tysiące zaangażowanych ludzi i ktoś twierdzi że jakąś drużynę ciągnie się za uszy. W dzisiejszych czasach szybciutko materiały by wypłynęły na światło dzienne - FIFA nie jest aż taka szczelna a teorie spiskową można sobie dorobić zawsze.

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”