Giro d Italia

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post autor: Yukasz » 26 maja 2006, 20:45

Kolejny polski kolarz po D. Baranowskim wycofał się z wyscigu GdI. Tym razem do 18 etapu nie stanął Piotr Mazur z grupy Saunier Duval. Po 17 etapach Polak zajmował 142 miejsce.

Innym kolarzem który wycofał się z wyścigu jest Niemiec Jan Ullrich z T-Mobile, który nie dojechał do mety dzisiejszego 19 etapu. Ullrich po 18 etapach zajmował w klasyfikacji generalnej 42 miejsce tracąc do lidera Ivana Basso 45'31".

"Czułem się bardzo zmęczony, nie miałem żadnych szans na wywalczenie dobrej lokaty. Nie było sensu tracić na ostatnich etapach sił. Najważniejsze dla mnie są przygotowania do Tour de France" - stwierdził niemiecki kolarz.

A to dziwne bo sam powtarzał że Giro traktuje wyłącznie jak trening przed TdF, więc nikt chyba nie spodziewał się dobrej lokaty Niemca.

A dzisiejszy królewski/papieski 19 etap z Pordenone do Passo Di San Pellegrino o długości 224 km wygrał mistrz Hiszpanii - Juan Manuel Garate (Quick Step-Innergetic). Polak Sylwester Szmyd mimo wcześniejszych zapowiedzi o atakach w przeciwieństwie do swoich kolegów dziś się nie popisał i na metę przyjechał na 48 pozycji, a w klasyfikacji generalnej zajmuje 22 miejsce.

Finałowy 18-kilometrowy podjazd ucieczka 12 kolarzy rozpoczęła z przewagą ponad 5 minut nad nie wysilającym się zbytnio peletonem, w którym dopiero pod koniec etapu mocno pracowali zawodnicy grupy Saunier Duval, a w szczególności podziwiany przeze mnie za swoją jazdę w górach Piepoli. Końcowa akcja dwójki z peletonu: Simoniego i Basso nie przyniosła pełnych efektów w postaci dogonienia uciekinierów a z tej grupy wygrał mój faworyt :D Juan Manuel Garate przed przyzwalającym mu na triumf Niemcem Jensem Voigtem z CSC.

Wyniki 19. etapu:
1 Juan Manuel Garate (Spa) Quick Step-Innergetic 7.13.36
2 Jens Voigt (Ger) Team CSC 0.04
3 Francisco J. Vila Errandonea (Spa) Lampre-Fondital 1.21
4 Tadej Valjavec (Slo) Lampre-Fondital 1.55
5 Emanuele Sella (Ita) Ceramica Panaria-Navigare 2.06
6 Ivan Ramiro Parra Pinto (Col) Cofidis, le Credit par Telephone
7 Gilberto Simoni (Ita) Saunier Duval-Prodir 2.15
8 Ivan Basso (Ita) Team CSC
9 Johann Tschopp (Swi) Phonak Hearing Systems
10 Danilo Di Luca (Ita) Liquigas
...
48. Sylwester Szmyd (Pol) Lampre-Fondital 12.34

Klasyfikacja generalna:
1 Ivan Basso (Ita) Team CSC 70.46.38
2 José E. Gutierrez Cataluna (Spa) Phonak Hearing Systems 6.07
3 Gilberto Simoni (Ita) Saunier Duval-Prodir 12.59
4 Paolo Savoldelli (Ita) Discovery Channel Pro Cycling Team 15.13
5 Damiano Cunego (Ita) Lampre-Fondital 15.26
6 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas 15.59
7 Sandy Casar (Fra) Française des Jeux 16.07
8 Juan Manuel Garate (Spa) Quick Step-Innergetic 16.40
9 Wladimir Belli (Ita) Selle Italia-Serramenti Diquigiovanni 17.23
10 Danilo Di Luca (Ita) Liquigas 18.31
...
22. Sylwester Szmyd (Pol) Lampre-Fondital 35.29

Jutro kolejny przedostatni już 20 etap, który dzięki rozgrywaniu go w górach powinien dostarczyć wiele emocji i jeszcze bardziej przybliżyć Basso do ostatecznego triumfu w wyścigu.

Obrazek

Wróć do „Inne sporty”