Sporty Walki

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1462
Kibicuję: od czasu do czasu

Sporty Walki

Post autor: Zygmunt-1 » 19 lip 2026, 13:31

Artur Szpilka odniósł wczoraj najcenniejsze zwycięstwo w swojej karierze w MMA. Pokonał na punkty Augusto Sakaia, kilka lat temu rankingową dziewiątkę UFC. Japońsko-brazylijski rywal miał o wiele większe doświadczenie, ale wyglądał trochę jakby przyleciał tylko po wypłatę. Nie korzystał z parteru, większość walki to boks, a i tak Szpilman nie byłby sobą jakby czegoś nie odjebał. Już w pierwszej rundzie Artur miał przeciwnika na widelcu, a później sam miał małe kłopoty. Finalnie zwycięstwo na konto Polaka, jednak Augusto miał na pewno argumenty, by ten pojedynek prowadzić inaczej.

Angaż Sakaia w KSW to była mocna rzecz, ale chyba po porażce w walce o pas z de Friesem trochę mu się odechciało. Z Bajorem wygrał splitem, potem porażka z mniejszym Wójcikiem, a teraz ze zdecydowanie mniej doświadczonym Szpilką. No cóż, wydaje mi się, że trzymanie Sakaia w KSW jest nieopłacalne i niebawem będzie szukał innej organizacji. No chyba, że zestawienie z Wrzoskiem. Jak Arek wygra to w CV mocne nazwisko, nawet jeśli już jego 5 minut dawno minęło. Jak przegra z Sakaiem to chyba będzie znaczyło, że trochę brakuje do czołowych ciężkich.

Szpilka to w ogóle ma fajny fundament do tego sportu, ale też nie nadrobi parteru żeby być kompletnym. Boks bardzo dobry, porusza się dobrze, jest zwinny, nie jest ulańcem jak często chłopy w HW. Też trochę dojrzał i jest innym Szpilką niż kilka lat temu, ale pewnych nawyków się nie pozbędzie. Jak przyjmie cios to się gotuje. Może robić postępy, wygrywać duże walki, ale jego głowa to trochę tykająca bomba. Swoją drogą był już gość, który też miał świetne predyspozycje do tego sportu. Boks, kopanie, siła, dobra budowa ciała, warunki. Ale mental fatalny. Izuagbe Ugonoh.

Ciekawe czy Szpilka faktycznie przybliża się do walki o pas i jak potężny Anglik pokona Wojczaka to dojdzie do takiej walki. Niezła historia to by była.

Na koniec wejście The Pina do klatki. Dopiero po chwili ogarnąłem, że to Szpilka. Myślałem, że to wyjście Sakaia :o

Wróć do „Inne sporty”