ishowspeed był kiedys w Polsce i latało trochę info, że polskie influencerki czy inne onlyfansiary próbowały się wybić przy tym, robiac coś upokarzającego/uprzedmiotowiającego siebie. Wlaczyłem cos jego ale nie dało się oglądać, bo dużo tam kolorowego, szybkiego montazu + sam youtuber ma strasznie irytujący styl mówienia i zachowywania się.
MrBeast wiecznie się gdzieś w internecie pojawia, wiec jego jest łatwo kojarzyć. Jak ktos się szachami interesuje to w pandemii był boom i koleś to wykorzystywał wspolpracujac z chess.com. Grał w turnieju streamerów, nagrywał filmiki z Nakamurą, Carlsenem, Levym. Miał nawet swojego bota na chess.com, przez co pojawiło się mnóstwo filmów 'I have played against MrBeast!' - a chodziło o bota.
Mark Rober to były wieloletni inżynier NASA co kręci filmy opierające sie o inżynierię stosowaną (i ogólnie dotyczące całego STEM). Podane to w efektownej formie, ale przy okazji sporo można się nauczyć.
Nick to taki jego odpowiednik w kulinarii - głównie jakieś formy kulinarii ekstremalnej, ale przynajmniej ciekawe i faktycznie umie gotowac.
Steven Bartlett prowadzi podcasty z pogranicza biznesu i rozwoju osobistego. Sporo wartosciowych wywiadów a kanał troche w starym stylu: długie filmy, brak widowiskowego montazu, brak graficznych wodotrysków.
W sumie spodziewałem się, że będzie to zdominowane wylacznie przez ogłupiające treści, pranki, darcie mordy do kamery oraz streamowanie gier. Więc chyba nie ma tragedii, skoro wśród takiej topki są też kanały wartościowe.
EDIT: właśnie ogarnąłem, że znam jeszcze MrBallen. On tworzy filmiki dotyczace tajemniczych (lub ciekawych) zbrodni. Nie oglądam, ale spotykałem się z dziewczyną, która uwielbiała takie podcasty i często ich słuchała.