Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2043
Kibicuję: Manchester United

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: Mr.Chris » 30 lip 2026, 10:36

Hannibal pisze:
30 lip 2026, 10:24
W sensie każde naruszenie przestrzeni przez drony czy rakiety kończy się tym, że sobie lecą, gdzie chcą. Przy większej skali zwyczajnie nastąpiłby paraliż.
Najgorsze jest to, że Polska produkuje bardzo dobre małe, mobilne i względnie tanie radary cenione przez Ukrainę i sprawdzone w praktyce. Wystarczy je rozstawić i włączyć do systemu. A, no i oczywiście kupić. Procedura zamykania nieba na wschodzie już chyba miała być testowana dawno temu, więc ryzyko zestrzelenia czegoś niepożądanego jest małe.

O sytuacji najprawdopodobniej nie musielibyśmy nawet rozmawiać, gdyby NATO zgodziło się na zestrzeliwanie pocisków i dronów lecących w kierunku granicy już nad terytorium Ukrainy. To jedyne rozwiązanie, jeżeli chcemy być względnie bezpieczni. I nie pierdolmy, że to za duża eskalacja, bo przekroczyliśmy już tyle rzekomych czerwonych linii, że według tego co mówili "eksperci", powinniśmy już dawno kąpać się w atomie.
1234 pisze:
30 lip 2026, 10:29
Mr.Chris pisze:
30 lip 2026, 10:16
Swoją drogą trochę kpina, alert RCB wysyłany jest choćby niebo mocniej miało pierdnąć, a tu nic
Syreny w takim Karpaczu wyły mi o 3 w nocy jak burza nadciągała, RCB też dostawałem, a przecież mogły równie dobrze te syreny mogły ostrzegać o dronie. Także cały ten system to jest do zmiany i do edukacji, bo takie sytuacje będą się powtarzać. Bo w końcu ludzie oleją sprawę jak będzie realne zagrożenie, skoro to jest tak nieskoordynowane i niespójne.
Cóż. Ja mam od dawna wyciszone SMSy od nich.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”