Nowa II liga i niższe ligi polskie (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1466
Kibicuję: od czasu do czasu

Nowa II liga i niższe ligi polskie (zbiorczy)

Post autor: Zygmunt-1 » 02 sie 2026, 12:33

Nie zarządzałem trzecioligowym klubem, ale czwartoligowym też nie, więc będę obiektywny :witam:

Odległości to pewnie jeden z czynników, ale nie jest jedynym. Jak taka Jasień czy inny mały klubik jeździła cały sezon po czwartoligowych pastwiskach w okręgu 50, 60, góra 100 km a potem wypadają wyjazdy do Wrocławia (200 km), Nysy (250 km) czy dajmy Goczałkowic (400 km) to już się robi różnica. To że drogi dobre i dojechać można wszędzie to jedno, ale logistyka i koszty takiego wyjazdu wzrastają i to nie podlega dyskusji. Do tego nie wiem, jakiś hotel może czasem jak jedziesz 400 km w Polskę, a mecz grasz o 13:00. Do tego przed sezonem musisz pewnie wzmocnić skład żeby nie polecieć z hukiem po dziesięciu kolejkach, bo w czwartej lidze to sobie pykasz gośćmi, którzy nie muszą być kozakami, w tygodniu mogą nawet łączyć pracę z treningami, zwłaszcza w przypadku takiego lubuskiego, które piłkarsko gnije. I jak tymi samymi gośćmi wchodzisz do trzeciej ligi to raczej z szabelką na czołgi. Dodatkowo przed przystąpieniem do trzeciej ligi może i trzeba coś zainwestować w stadion jak grasz na totalnym pastwisku, przygotować sektor gości, bo już trzecia liga to większe marki z bazą kibiców. Przygotowanie dnia meczowego też jest pewnie większym wydatkiem, a zmiana 4 ligi na 3 nie sprawi, że nagle frekwencja wzrośnie o 200%. To tak na szybko bez zagłębiania się w szczegóły i wymagania przed przystąpieniem do ligi, ale wydaje mi się, że ten wzrost kosztów brzmi logicznie. Przeskok między 4 a 3 ligą jest spory, pewnie większy niż między 3 a 2 czy nawet 2 a 1.

Wróć do „Polska”