Przeszedłem sobie horror - Still Wakes The Deep który kiedyś tu wrzucałem przy zakupie tej pozycji.
Akcja rozgrywa się w 1975 roku u wybrzeży Szkocji. Gra pozwala nam się wcielić w pracownika morskiej platformy wiertniczej Beira D, która podczas rutynowych prac wwierca się w coś, co zamienia życie pracowników w horror. Nasza postać, elektryk Caz McLeary, w następstwie początkowego zamętu wpada do morza i gdy w końcu odzyskuje przytomność, wszystko jest w rozsypce, a na platformie dzieje się koszmar!
Gra mi się podobała, przejście zajęło mi w ok. 4-5h i ogólnie mnie w horrorach ciężko przestraszyć, tutaj były naprawdę creepy momenty, ale na ogół budowały na mnie pewną presję nie koniecznie strach. Gra się bawi przede wszystkim pewną perspektywą, bo mamy wiele elementów platformowych które mogą wzbudzić pewien dyskomfort dla osoby która ma lęk wysokości, mamy elementy topienia się pod wodą gdzie ktoś kto boi się wody czy ma strach przed utonięciem może też poczuć dyskomfort i na koniec masa klaustrofobicznych przestrzeni - gra wciela te fobie do rozgrywki i powoduje właśnie pewne elementy strachu. To jest fajne. Dodatkiem tak naprawdę jest to co dzieje się na samej platformie, czyli dziwna organiczna istota która ją opanowuje, sprawia, że ludzie tracą zmysły, atakuje ich i powoduje u nich mutacje - to jest po prostu dodatkowy aspekt grozy.
Gra się wyróżnia też bardzo fajnie zbudowaną fabułą, historią przede wszystkim głównego bohatera, też tego jak on i ocalali współpracownicy próbują ratować swoje życia i wydostać się z platformy.
Ogólnie gra jest naprawdę dobra, można ją kupić na takim instancie za raptem 20 zł a jest to blisko 5h zabawy w świetnym klimacie horroru. Nie ma tu oklepanych motywów znanych z innych gier. Opowieść jest oryginalna a jak wspomniałem autorzy nie tylko dodają jakieś monstra jako straszaków tylko bawią się fobiami. Tutaj też nie ma jakiś nachalnych jump scare'ów a właściwie nawet nie kojarzę bym na nie natrafił, gra nie próbuje straszyć w nachalny sposób. Robi to klimatem, atmosferą, fobiami i tym co atakuje ową platformę.
Gra dostępna jest po polsku z fanowskiego tłumaczenia. Nie ma oficjalnej polonizacji.
Mi się gra bardzo podobała i polecam. Poniżej pełny gameplay mieszczący się w trzech odcinkach które nagrałem :