Ajax Amsterdam (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 314

Ajax Amsterdam (zbiorczy)

Post autor: Leszek » 09 sie 2026, 19:59

Postaram się w tym sezonie być regularniejszy w tym temacie. Ajax oczywiście podobnie jak Barcelona jest przeze mnie bardzo uważnie śledzony tydzień w tydzień od 28 lat, ale na forum tutaj rzadko się wpisywałem bo znam realia i wiem że to nie aż tak popularny kierunek i wciąż liczę się z tym że nawet pisząc regularnie będę tutaj trochę pisał sam do siebie. No ale kto wie.

Przede wszystkim to jest bardzo ciekawe okienko, podoba mi się jak gotuje Jordi Cruyff w kwestii wzmocnień. Przyszli Ter Stegen, Brandt, Blind, Henrique, Marcos Leonadro oraz Tolu Arokodare. Wcześniej zimą też już za kadencji Jordiego zdolny piłkarz z Argentyny - Carrizo.

Oczywiście nie może być też bez odejśc. Prawdopodobnie lada dzień Godts zostanie wykupiony przez PSG, no ale to niestety naturalna kolej rzeczy w kwestii największych talentów z Amsterdamu. No Steur odchodzący do Newcastle trochę zabolał ale nie można mieć wszystkiego. Mokio będzie mieć łatwiej w walce o skład a to też mega talent.

------------------------------------------------------------------------------------------

No i dziś już zaczęliśmy pierwszy mecz ligowy. No trochę wymęczone w upale zwycięstwo wyjazdowe z Zwolle. W pierwszej połowie Ter Stegen jak dla mnie bohater bo wyjął instynktownie najlepszą okazję gospodarzy która powinna się zakończyć golem.

Gospodarzy którzy wyciągnęli pomocną dłoń po przerwie z tą czerwoną kartką. Ajax i tak długo męczył jak krew z nosa by napocząć wynik ale wszedł ten nowy Tolu i bardzo ładnie asystowal do Mokio. Na koniec dobiliśmy ich jeszcze golem na 2:0 w czasie doliczonym.

Pierwsze koty za płoty. Trochę wcześnie by oceniać drużynę prowadzoną przez Michela ale 3 pkt z zadowoleniem przytulam na dobry początek.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”