Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2437
Kontakt:

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: Kluchman » 15 sie 2026, 13:02

Eyesmon pisze:
15 sie 2026, 12:16
Kluchman. Razem nie jest głupie. Zandberg jest merytoryczny. Musiałby tylko odciąć niektórych kolorowych ludzi wokół i moze by prog przekroczył ale ja mam wrażenie ze on nie bardzo chce.
Nie jestem pewien, o czym mówisz. Razem jest kompletnie poza mainstream, a ich sposób narracji po prostu nie robi zasięgów jak nawalanie w Ukaińców przez Konfę i podobne bzdury. Świadomość społeczna ich postulatów jest raczej niska. Oczywiście w dużym stopniu sami za to odpowiadają, ale nie powiedziałbym, że "nie chcą".
Eyesmon pisze:
15 sie 2026, 12:16
Co do anty unijnego podejścia. Tu nie trzeba Brauna. Ludzie widzą skutki migracji w zachodniej UE - wystarczy tam na weekend pojechac

Widza idiotyzmy typu system kaucyjny
Widza i czuja w portfelu ETS i inne zielone podatki a jednocześnie czytają ze Ci sami ministrowie ktorzy je wprowadzają latają na szczyty osobnymi odrzutowcami
Widza rozwój Chin i Azji
Migrację kolorowych mogę zrozmieć, ale Unia robi obecnie bardzo dużo, by lepiej kontrolować zewnętrzne granice, o czym się za bardzo nie mówi. A tematy typu ETS - proszę Cię. Ludzie gówno wiedzą na ten temat. Myślę też, że świadomość np. tego, że te pieniądze trafiają do budżetów krajów członkowskich, a nie do Brukseli jest bardzo niska. Podobnie jak tego, że pieniądze z ETS miały/mają być przeznaczane na tranformację energetyczną. I tego, że polskie rządy PiS/KO w dużym stopniu je przejadły (chętnie bym zobaczył audyt). I tego, że energię mamy drogą nie przez ETS, ale koszty naszego węgla, który jest niekonkurencyjny (i ukrócenie importu z Rosji). Gdyby społeczeństwo miało jakąś wiedzę to taki Czarnek zostałby powszechnie wyśmiany I nie miałby czego szukać w polityce.
Ostatnio zmieniony 15 sie 2026, 13:08 przez Kluchman, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”