Lekkoatletyka

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Lekkoatletyka

Post autor: Michał M » 17 sie 2026, 15:50

No ja się z tym zgadzam, nasza potęga w poprzedniej dekadzie bazowała głównie na konkurencjach technicznych - jak skończyli się starzy mistrzowie jak Majewski, Małachowski czy Włodarczyk (tak wiem, że jeszcze występuje, ale to łabędzi śpiew), do tego kończą się Fajdek i Nowicki - no i okazało się, że następców brak. Podobnie ze sztafetami, mimo brązu 4x100 - w konkurencjach biegowych po prostu biali nie wytrzymują z czarnymi, a my nie mamy takiego importu jak Wielka Brytania czy Francja (nie jesteśmy państwem post-kolonialnym :P ) - wiem, trochę tu upraszczam, bo są też znakomici biali sprinterzy czy sprinterki, Skrzyszowska czy Bukowiecka liczą się w walce także na świecie (bo już niestety Swoboda jest raczej bez szans medalowych w walce z Amerykankami czy Jamajkami) no ale w większości kolor ma tu znaczenie. Gdzieś też pokończyły nam się biegi średniodystansowe, choć tu jest promyk nadziei w postaci Kazimierskiej. W ogóle panowie przepadli, no żeby tylko jeden Szymański zdobył medal...

Reasumując, potencjał nadal jest, polska lekkoatletyka nadal dostarcza sporo, również pozytywnych, emocji, no ale ten niedosyt braku złota i to na ME (nie MŚ!) pozostaje.

Wróć do „Inne sporty”