Ale przecież ja nie o tym od początku.
Ja wiem kto reprezentuje Leao i że to Leao sam zdecyduje gdzie woli przejść. Ni jak to się ma do tego, że najwidoczniej Mendes został poproszony o pomoc żeby znaleźć kupca. Jak znajdzie to Milan zakomunikuje mu że ma kupca i decyduj chłopie.
To, że Mendes jakoś tam pomga to nie znaczy z autmatu, że jego obowiązkiem jest odjebać wszystkie transfery z Futuro włącznie. Po prostu jego koneksje mogą pomóc ulokować Leao gdzieś tam, mogą ale nie muszą. Zapewne nie byłoby to potrzebne gdyby było zainteresowanie rzeczywiste graczem a go nie ma.
Nam widocznie zależy go opchnąć byle gdzie byleby tylko cena się zgadzała a Leao wolałby pójść tam gdzie mu się widzi, Anglii czy Hiszpania.
Mendes akurat od lat znany jest z tego że potrafił, za późniejszą "przysługę" lokować graczy w klubach, które na tamten moment niekoniecznie chciały danego piłkarza. Wolves, Portugalia etc...
Mendes nie zmusi Leao,nie taka jego rola, natomiast może pomóc znaleźć klub, który jeszcze oficjalnie nie wyraził zainteresowania a być może spodoba się Leao.
A jak nie to zostanie.
Normalna sytuacja jakis setki, mało w Milanie było sytuacji że klub miał dogadają ofertę z innym klubem a sam zawodnik nie był zainteresowany i wszystko upadało?
Ot Mendes jak coś znajdzie to powie Cardinale że ma klub X a potem Leao dostanie info że klub X go chce, jak odrzuci to odrzuci.
Pytanie tylko czy pod koniec okienka żeby wymusić jego transfer (jeśli taka sytuacja zaistnieje) nie będą szli na ścianę i nie podzieli losu Fofany, Tomoriego i nie zostanie odsunięty od składu. Osobiście w to wątpię,bo to nie ten kaliber gracza. IMHO lepiej go mieć, nawet jak nie do końca spełnia taktyczne założenia trenera, niż go glupio odsunąć a w razie kontuzji "Ej Leao glupia sprawa...".
I w zaden sposób to nie ogranicza reperezentantow Leao ani ich nie deprecjonuje albo sprawi że Leao siła przez Mendesa zostanie wytransferowany. Bo mam wrażenie że tak to sobie przedstawiasz. Mendes pomaga Milanowi znaleźć jakies rozwiązanie a Milan liczy, że jak sie uda to Leao je zaakceptuje.
Ot cała filozofia.