AS Roma (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 131

AS Roma (zbiorczy)

Post autor: Sammyy » 20 sie 2026, 13:09

fekalia pisze:
20 sie 2026, 12:50
Przypomniałem sobie ten wpis. Właściwie to nie sprawdzałem w żadnych źródłach jak sytuacja wygląda, tylko uwierzyłem na słowo - gdzie o tym czytałeś?
Nie do mnie pytanie, ale tak jak pobieżnie śledzę newsy, to na stronie Romy w lipcu dużo się pisało, że ktoś musi zostać sprzedany, by spełnić ffp. Natomiast 1 sierpnia wrzucili taką informację:

https://www.asroma.pl/as-roma-postawila ... fair-play/
Po zamknięciu lipca uwaga przenosi się na UEFA. Jak podaje La Gazzetta dello Sport, decyzja w sprawie rozliczenia Romy z zasad Finansowego Fair Play ma zostać ogłoszona w listopadzie.
W Trigorii spodziewają się kary finansowej w wysokości od 10 do 12 milionów euro. Dodatkowo klub liczy się z ograniczeniem kadry zgłaszanej do europejskich pucharów w sezonie 2027/28 z obecnych 25 do 22 zawodników.
Znacznie mniej prawdopodobne wydają się bardziej dotkliwe sankcje. Według informacji dziennika mało realny jest zarówno zakaz rejestracji nowych piłkarzy do rozgrywek UEFA, jak i wykluczenie Romy z europejskich pucharów. Z Nyonu mają bowiem napływać sygnały świadczące o pozytywnej ocenie działań podejmowanych przez klub w procesie poprawy sytuacji finansowej.

Wróć do „Włochy”