O futbolu na luzie...

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2272
Kibicuję: AC Milan

O futbolu na luzie...

Post autor: Enjo » 20 sie 2026, 15:55

Bernabeu2 pisze:
20 sie 2026, 15:44
kadrowej piłce z kolei niczego nie kupisz
no nie do konca. Sam lubie turnieje reprezentacyjne (ale nie te eliminacje do eliminacji, czy ligi narodow), ale nie jest ona pozbawiona kalkulacji. Czesto krajowe federacje walcza o pilakrza, a ten sie zastanawia gdzie grac - z mojego punktu widzenia, albo jestes Niemcem, albo jestes Anglikiem, a nie to gdzie masz wieksze szanse na jakiekolwiek sukcesy.
Matty Cash nie gra w polskiej kadrze bo od dziecka kochal pierogi i czytal Bolka i lolka, a skalkulowal z agentem ze moze dostanie wieksze pieniadze badz transfer do lepszego klubu. Chlop nawet pol zdania po polsku nie potrafi powiedziec, co gorsza nikomu to nie przeszkadza.

Ja i tak doceniam to, ze ciebie czy moodego interesuje ze ktos tam w Celcie Vigo mila 16 odbiorow w meczu, a Atlantiko wysoko pressuje, ze mnie to zainteresowanie sie wyplukalo.
sickstick pisze:
20 sie 2026, 15:52
Salary Cap w NBA polega na tym że jak go przekraczasz to... płacisz dodatkowo, więc mechanizm że najbogatsi sobie przekraczają FFP a potem płacą kary które są dla nich wacikami jest mniej-więcej odwzorowaniem tego mechanizmu
Dodam bardziej obrazowo - jak przekroczysz progi wydatkow, to za kazdego dolara placisz trzy. 10 mln w placach = 30 mln podatku, ktory jest pozniej rozdzielany pomiedzy inne druzyny w NBA.
Zaraz podrzuce link gdzie to jest fajnie opisane.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”