Kosciół

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: Berik » 28 maja 2006, 23:11

squash pisze:wtedy wezwanie do mordowania przez Kościół było uszanowywane przez całą Europę
Musialo takie byc. Wiekszosc zyla w skrajnej biedzie a jak sie nadazyla okazja do wzbogacenia, to trzeba byla ja wykorzystac. No i jeszcze papiez Urban II dawal te odpuszczenie grzechow sobie i zmarlym czlonkom rodziny.No i w Europie bylo przeludnienie. Gdzies tych wszystkich ludzi trzeba bylo wyslac, a Ziemia Swieta jest dosyc atrakcyjnym miejscem dla chrzescijan, zwlaszcza w sredniowieczu. Krucjaty oficjalnie zostaly zwolane jako pomoc BIzancjum do walki z Turkami.ODbicie Ziemie Swietej dalo tez prestiz kosciolowi.Zwiekszenie autorytetu. I nie zapomnij , ze mordowanie bylo na porzadku dziennym. Krzyzowcy weszli do Jerozolimy i urzadzili rzez niewiniatek.No i kolejnym z powodow krucjat bylo atakowanie bezbronnych pielgrzymow przez Arabow.
squash pisze:Teraz to jest nie do pomyślenia, ale zdarza się właśnie takie nadużywanie, przez Kościół swojej władzy, która powinna się zajmować wyłącznie ludzką duszą.
Ale nie wiem czemu porownujesz sredniowiecze do naszych czasow...w sredniowieczu tylko ksieza byli wyksztalceni i umieli czytac i pisac(no oczywiscie do pewnego momentu) i jesli duchowny a zwlaszcza papiez wzywal do walki ze znienawidzonymi muzulmanami to czemu nie mieli isc walczyc?chec wzbogacenia sie , odpuszczenie grzechow...to byla dosyc kuszaca propozycja...no i jeszcze chwala na wieki. Nie zapominaj , ze w sredniowieczu wszystko bylo podporzadkowane kosciolowi . Sami duchowni uwazali, ze tylko oni powinni byc w miare wyksztalceni. Jakies umartwiania sie itd. Tamte czasy byly zupelnie inne. Kazdy dazyl do wladzy. Ustanawianie antypapiezy, walki cesarzy...w zyciu bym nie porownal sredniowiecza do naszych dziejow . No i jeszcze zabijanie innowiercow to grzech nie byl:roll:
squash pisze:Ja też zbytnio nie rozumiem twojej uwagi, nie wspomniałem o islamie, bo właśnie uważam to za zły przykład wiary
tak myslalem, bo podales buddyzm :wink: moze celowo nie wiem. Malo wiem o buddyzmie :wink:
squash pisze:Islam ogólnie uważam za ciekawą sprawę, to religia młodsza od chrześcijaństwa o 600 lat,
Ale w sumie wywodzaca sie z niej i bioraca caly stary testament
squash pisze:Arabowie z czasów średniowiecza, czy też jeszcze wcześniejszych nie byli aż tak wojowniczym narodem, częściej kreowali, tworzyli, a wojny z chrześcijaństwem często prowokowane były przez samych chrześcijan,
Nieprawda.Arabowie pierwsi zaatakowali-Bizancjum. Dodam jeszcze najazdy na Hiszpanie w VIII wieku. To chrzescijanie zyli z arabami w pokoju, arabowie pokoj ten zerwali.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”