Musialo takie byc. Wiekszosc zyla w skrajnej biedzie a jak sie nadazyla okazja do wzbogacenia, to trzeba byla ja wykorzystac. No i jeszcze papiez Urban II dawal te odpuszczenie grzechow sobie i zmarlym czlonkom rodziny.No i w Europie bylo przeludnienie. Gdzies tych wszystkich ludzi trzeba bylo wyslac, a Ziemia Swieta jest dosyc atrakcyjnym miejscem dla chrzescijan, zwlaszcza w sredniowieczu. Krucjaty oficjalnie zostaly zwolane jako pomoc BIzancjum do walki z Turkami.ODbicie Ziemie Swietej dalo tez prestiz kosciolowi.Zwiekszenie autorytetu. I nie zapomnij , ze mordowanie bylo na porzadku dziennym. Krzyzowcy weszli do Jerozolimy i urzadzili rzez niewiniatek.No i kolejnym z powodow krucjat bylo atakowanie bezbronnych pielgrzymow przez Arabow.squash pisze:wtedy wezwanie do mordowania przez Kościół było uszanowywane przez całą Europę
Ale nie wiem czemu porownujesz sredniowiecze do naszych czasow...w sredniowieczu tylko ksieza byli wyksztalceni i umieli czytac i pisac(no oczywiscie do pewnego momentu) i jesli duchowny a zwlaszcza papiez wzywal do walki ze znienawidzonymi muzulmanami to czemu nie mieli isc walczyc?chec wzbogacenia sie , odpuszczenie grzechow...to byla dosyc kuszaca propozycja...no i jeszcze chwala na wieki. Nie zapominaj , ze w sredniowieczu wszystko bylo podporzadkowane kosciolowi . Sami duchowni uwazali, ze tylko oni powinni byc w miare wyksztalceni. Jakies umartwiania sie itd. Tamte czasy byly zupelnie inne. Kazdy dazyl do wladzy. Ustanawianie antypapiezy, walki cesarzy...w zyciu bym nie porownal sredniowiecza do naszych dziejow . No i jeszcze zabijanie innowiercow to grzech nie byl:roll:squash pisze:Teraz to jest nie do pomyślenia, ale zdarza się właśnie takie nadużywanie, przez Kościół swojej władzy, która powinna się zajmować wyłącznie ludzką duszą.
tak myslalem, bo podales buddyzmsquash pisze:Ja też zbytnio nie rozumiem twojej uwagi, nie wspomniałem o islamie, bo właśnie uważam to za zły przykład wiary
Ale w sumie wywodzaca sie z niej i bioraca caly stary testamentsquash pisze:Islam ogólnie uważam za ciekawą sprawę, to religia młodsza od chrześcijaństwa o 600 lat,
Nieprawda.Arabowie pierwsi zaatakowali-Bizancjum. Dodam jeszcze najazdy na Hiszpanie w VIII wieku. To chrzescijanie zyli z arabami w pokoju, arabowie pokoj ten zerwali.squash pisze:Arabowie z czasów średniowiecza, czy też jeszcze wcześniejszych nie byli aż tak wojowniczym narodem, częściej kreowali, tworzyli, a wojny z chrześcijaństwem często prowokowane były przez samych chrześcijan,