Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2449
Kontakt:

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: Kluchman » 04 wrz 2026, 15:51

sickstick pisze: ↑
04 wrz 2026, 15:25
Reasumując, bo dyskusja zaczęła się kręcić w kółko. W 100% popieram zdanie Kluchmana ze zrównaniem podatków dla JDG na takie same jak UoP, ale jeśli państwo zapewni mi takie same przywileje (albo w jakiś sposób zmusi do tego zleceniodawców). Natomiast jeśli mi ich nie zapewni, to postulat jest po prostu śmieszny.
Twój zasadniczy przywilej jest taki, że możesz skalować swoją działalność bez ograniczeń. Możesz mieć nieograniczoną liczbę kontrahentów, nieograniczone przychody, dowolną liczbę PKD, nieograniczone koszty uzyskania przychodu*, możesz odliczać VAT od zakupów na potrzeby działalności, możesz zatrudniać pracowników i podwykonawców, nie masz przełożonego i sam wyznaczasz kierunek działalności. Na tym polega działalność gospodarcza i po to się ją zakłada. Zakładanie jej z powodu przywilejów podatkowych jest oznaką patologii przepisów podatkowych.

Osoba na umowie o pracę ma ten przykładowo płatny urlop, ale (poza wyjątkami) ma bardzo niskie koszty uzyskania przychodu i realnie mocno ograniczoną możliwość dywersyfikowania źródeł dochodu z pracy. To tutaj jest to coś za coś.

* tak, wiem, na ryczałcie nie możesz.
sickstick pisze: ↑
04 wrz 2026, 15:25
Już pomijam fakt że jak co miesiąc opłacę IKE i IKZE to wliczając to w opłaty (wy macie ZUS i PPK "w opłatach) i tak wyjdzie że płacę prawie tyle co wy.
I słusznie, że pomijasz, bo nie wiem, dlaczego wpłaty na IKE czy IKZE miałbyś wliczać w opłaty xD To są cały czas Twoje pieniądze, którymi możesz swobodnie dysponować, a konta te może założyć sobie każdy.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”