Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1015

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: PietroBosman » 04 wrz 2026, 17:27

Hannibal pisze:
04 wrz 2026, 17:01
PietroBosman pisze:
04 wrz 2026, 10:28
Hannibal pisze:
03 wrz 2026, 20:29
Oczywiście fikołek, a nikt nie napisał, że nie trzeba docisnąć do spodu takich funduszy.
To jest wypychanie z rynku drobnicy i robienie miejsca dla dużych firm. Tylko trzeba jeszcze zrobić odpowiedni pijar. Wiesz, że dużo mieszkań stoi pustych. Kilka historii w mediach,że "Pani Anna z Łodzi (tu będzie zmieniać się imię i miasto)została z dnia na dzień wyrzucona z wynajmowanego mieszkania". Albo "nieczuły" właściciel mieszkania podniósł opłaty o100%.
Jasne, takich historii nie trzeba wymyślać. Po prostu będą one mocno nagłaśniane.
Nie zauważyłem żeby ktoś popierał tutaj skupowanie mieszkań przez fundusze. Logiczne jest, że w parze z podatkiem katastralnym powinna iść blokada możliwości masowego zakupu mieszkań. Dla mnie spekulacja nieruchomości jest najzwyczajniej w świecie obrzydliwa.
Nie napisałem, że ktoś tutaj popiera skupowanie mieszkań przez fundusze. Wspomniałem o nich ( o dużych firmach/funduszach)ponieważ nikt wcześniej w tej dyskusji o nich nie wspomniał. A brak tego elementu,moim zdaniem, tworzy dyskusję niepełną. Uważam, że właśnie o tych funduszach w kwestii mieszkań na wynajem, pustostanów, ilości mieszkań przypadających na konkretną osobę, w ogóle nie będzie mowy w przestrzeni publicznej. W mediach tradycyjnych skupią się na tych przypadkach gdzie konkretna osoba została pokrzywdzona przez złego właściciela lokalu. Znajdą się takie osoby bez trudu. Problem, który sygnalizuję, będzie celowo pomijany w dyskusji. Takie jest moje zdanie.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”