Polityka za granicą

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Polityka za granicą

Post autor: Chlopaczek » 05 wrz 2026, 21:51

Pobieznie sledze trwajaca wlasnie wydarzenia zwiazane z Lindsay Clancy ale sprawa jest bardzo ciekawa.

Dla tych ktorzy nie wiedza. Lindsay Clancy zamordowala trojke swoich dzieci a nastepnie probowala popelnic samobojstwo. Ostatecznie jej sie to nie udalo i skonczyla na wozku.
Co prawda nie ma watpliwosci ze te dzieci udusila ale nie przyznala sie ze zrobila to w sensie prawnym czyli w pelni swiadomie.
W tle tego wszystkiego jest psychoza poporodowa dwubiegunowka niewlasciwa opieka psychiatryczna i stosy silnych lekow. Ta kobieta miesiacami szukala pomocy w naprawde renomowanych placowkach ale byla zle diagnozowana i nie poddano jej wlasciwej terapii. Zreszta z tego co wyczytalem przeciwko niektorym z tych placowek ma byc oddzielny proces cywilny.
W kazdym razie rozgrywal sie tu wielopoziomowy dramat ludzki.
Najciekawsze jednak jest to ze wiele kobiet glownie matek stanelo po stronie Clancy. Obwiniaja lekarzy hormony i wszystkich wokolo. Wyjatkowo daruje sobie ironiczne komentarze pod adresem tych pan chociaz pare zartow i stwierdzen samo cisnie sie na usta. Napisze tylko ze kobiety jak zwykle okazaly sie wyjatkowo empatyczne gdy chodzilo o Lindsay czyli jedna z nich a cala reszta lacznie z ojcem dzieci czy nawet samymi dziecmi stala sie pomijalna.
Obecny stan sprawy jest taki ze proces zostal uniewazniony bo lawnicy nie doszli do konsensusu (8 kobiet i trzech mezczyzn tutaj nie bylo parytetow). Oficjalnych informacji nie ma ale z tego co mowil adwokat Clancy mozna domniemywac ze jeden lawnik zablokowal uznanie jej za niewinna z powodu niepoczytalnosci.
Dlaczego to wazne? Mozna by powiedziec dobra ma cos z glowa wpierdolic ja do psychiatryka i zapomniec. Niby tak tylko ze jakby uznano ja za winna trafilaby do konca zycia do wiezienia i juz by tam zostala. Jezeli trafi do szpitala psychiatrycznego to co pol roku jej stan bedzie oceniany i jezeli uznaja ze juz jej sie poprawilo moga ja zwolnic a wtedy wyjdzie (czy tam wyjedzie) sobie z tego szpitala i bedzie wolna osoba.

Gdyby tak sie stalo powstanie moim zdaniem ciekawy precedens. Mowiac brutalnie skoro bedziemy kobietom odpuszczac morderstwa bo hormony to rownie dobrze moglibysmy mezczyznom odpuszczac gwalty bo testosteron.
Poza tym jak w takiej sytuacji mozna zaufac kobietom powierzajac im wysokie stanowiska nie mowiac juz na przyklad o roli prezydenta z dostepem do broni atomowej. Miesiaczka zaburzenia hormonalne albo jeszcze gorzej depresja poporodowa i jest problem.
Wiem ze te przyklady wygladaja na takie po bandzie ale chodzi o samo sedno problemu.
Oczywiscie ta sprawa juz doprowadzila do jeszcze wiekszych podzialow spolecznych. Dla mnie cala ta sytuacja tez w pewien sposob uniewaznia dziesiatki lat staran feministek zeby uznac kobiety za rownie kompetentne i gotowe do sprawowania najbardziej odpowiedzialnych funkcji w panstwie co mezczyzni. Z wielka moca przychodzi wielka odpowiedzialnosc a one tego nie lubia.

PS Jezeli jakies fakty przeinaczylem to niech mnie ktos poprawi bo jak wspomnialem na poczatku nie sledzilem tej sprawy wystarczajaco blisko.
PS 2 Generalizowalem bo moge.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”