Tutaj wracam do wymiany zdań sprzed ponad roku. Mega podjarka Gyokeresem może nie zestarzała się najlepiej. Ja podchodziłem do niego z dystansem, ale padły też mocne słowa. Trzeba rozstrzygnąć czy Arteta flop, a żeby było trudniej pamiętajmy, że zdobył długo wyczekiwanego misia dla Arsenalu
Tennessee pisze: ↑28 lip 2025, 15:09Doskonale o tym wiesz, że bardzo rzadko król strzelców w Portugalii dobija do 30 goli.
Było tylko dwóch których wymieniłeś w ostatnich 20 latach. Najczęściej jest to około 25 goli. Szwed robi 29 i 39 + puchar i europejskie rozgrywki. Ogólnie 102 występy i 97 goli. Absolutny top.
Jak Arteta tego nie wykorzysta, to on będzie flop trenerski.
Zygmunt-1 pisze: ↑28 lip 2025, 15:17Myślę, że jak strzeli +20 bramek w sezonie to będzie już bardzo dobry wynik. I nie piszę tego, żeby jakoś umniejszać Szwedowi. Zwyczajnie każdy nowy napastnik w mocnej lidze i taka liczba bramek to bardzo dobry rezultat.
Ja do Szweda podchodzę z dystansem. OK, w ostatnich latach jego liczby muszą robić wrażenie, to nie podlega dyskusji. W minionym sezonie średnia 1,18 bramki na mecz. Podobne osiągnięcia? Jonas (Benfica, 1,17), Bas Dost (Sporting, 1,10), wcześniej znów Jonas z 0,94 i kiedyś kiedyś Jardel z 1,40, 1,16 i 1,13. I o to właśnie się rozchodzi, strzelanie jak z automatu w Portugalii jeszcze niczego nie oznacza. Ja wiem, że on też notuje fajne cyferki w Lidze Mistrzów, ale mimo to nie podpalam się, że to będzie turbostrzelec w kolejnym sezonie - raczej na spokojnie.
Dla porównania w ostatnich dwóch sezonach fajnie strzela taki Guirassy. Oczywiście mniej niż Gyokeres, ale za to w mocniejsze Bundeslidze. Statystyki którego z nich powinny robić większe wrażenie?
ps. Bas Dost to swoją drogą strzelił 32 w Holandii i 34 w Portugalii w pojedynczych sezonach![]()
Tennessee pisze: ↑28 lip 2025, 15:25To właśnie jest błędne postrzeganie, porównywanie piłkarzy, jakiś Bas Dost itp.Zygmunt-1 pisze: ↑28 lip 2025, 15:17Dla porównania w ostatnich dwóch sezonach fajnie strzela taki Guirassy. Oczywiście mniej niż Gyokeres, ale za to w mocniejsze Bundeslidze. Statystyki którego z nich powinny robić większe wrażenie?
ps. Bas Dost to swoją drogą strzelił 32 w Holandii i 34 w Portugalii w pojedynczych sezonach![]()
To jak gra Gyökeres w połączeniu z ilością bramek które zdobywa to jest klucz, a nie same suche liczby trafienia do bramki.
Jakby Gyökeres jechał na plecach kolegów zdobywając bramki z pięciu metrów, to by była różnica.