Pisałem o profilu zaufanym. I pewnie da się szybciej, ale wliczyłem robienie tego po raz pierwszy, czyli sprawdzenie gdzie co jest. Co do mObywatela, to nie mam póki mi nie potrzebne, ale odkąd nie wymaga aplikacji, to nie będę się na pewno przed tym broniłQuercus pisze: ↑25 wrz 2026, 15:16Do zastrzeżenia PESELu? To jest sekunda w mObywatelu. Do tego przychodzą raporty z sytuacji, w której ktoś ten PESEL weryfikował (np. bank, notariusz).Mr.Chris pisze: ↑25 wrz 2026, 14:30Jedni wolą zapobiegać, inni leczyćjohny batonik pisze: ↑25 wrz 2026, 14:21Nic nie będę zastrzegać. Jak ktoś może wziąć kredyt na mój PESEL, bez potrzeby legitymowania się dokumentem, to nie jest mój problem. Jak będzie trzeba to będę się napierdalał z aparatem państwa, które nie potrafi wyeliminować tego problemu.do tego wystarczy profil zaufany albo odwiedziny w urzędzie. W pierwszym przypadku to było 3 do 5 minut roboty, bo profil zaufany mam już od wielu lat. Mała inwestycja czasu, a potencjalnie bardzo duża oszczędność w przyszłości - i czasu i stresu.