Po nie dawnej informacji napisanej przez Agnieszke [TU] zapisałem sobie nazwisko tego prawnika od spraw sportowych ...
I tak się składa że długo nie trzeba było czekać by powiedział coś nowego.
Mattia Grassani -
Kod: Zaznacz cały
Wczoraj wieczorem mecenas Mattia Grassani był gościem RadioIncontro i mówił o aferze Calciopoli: "Jeśli Milan będzie ukarany, to jedynie z powodu Meaniego, bo nie ma zapisów rozmów z Gallianim. Sprawa 'dossier' nie ma znaczenia dla Milanu: tutaj, na poziomie zasad AIA, ryzykuje Paparesta, bo to on prosi o przysługę. Galliani nie jest nawet podsłuchiwany, chociaż wiadomo, że rozmawiał z arbitrem. Odpowiedzialność, o ile w ogóle będzie orzeczona, będzie dotyczyć artykułu 1, a nie 6, bo nie można mówić o oszustwie sportowym ze strony klubu na podstawie rozmów Meaniego, który nie ma zdolności decyzyjnych i nie reprezentuje klubu na poziomie federalnym, a jest jedynie szeregowym działaczem. Stąd Milanowi grozi jedynie symboliczna kara za niesportową postawę Meaniego. Według mnie skończy się na karze pieniężnej." Mecenas Grassani mówił też, że również w przypadku Lazio nie ma dowodów świadczących o oszustwie sportowym, jednak udział prezydenta Lotito jest wykroczeniem na tyle poważnym, że klubowi grozi odjęcie kilku punktów. Grassani przyznał także, że Fiorentina jest poważnie zagrożona degradacją.Silvio Berlusconi pisze:Próbują wrobić Milan, ale Milan zawsze wygrywał na boisku. Dążą do tego, aby była wina wszystkich, albo niczyja. Nie znam nikogo bardziej uczciwego od Adriano Gallianiego. Wiem, że nie zrobiłby nic złego, zwłaszcza jako Prezydent Lega Calcio i przy mnie, jako Premierze. Będę wnioskował o oddanie Milanowi dwóch ostatnich scudetti. W wyścigu, w którym pierwszy oszukuje, jest właściwym przyznanie zwycięstwa drugiemu.
Dążą do tego, aby była wina wszystkich, albo niczyja.
Jeszcze dla uzupełnienia
Kod: Zaznacz cały
Prawnik Milanu Leandro Cantamessa jest przekonany, że to, iż Guido Rossi nie zażądał dymisji Gallianiego, jest dowodem na to, iż komisarz FIGC nie dopatrzył się winy Milanu. W wywiadzie dla TG5 Cantamessa powiedział: "To, co wydarzyło się podczas spotkania z Rossim, potwierdza, iż ataki z ostatnich dni ze strony niektórych dzienników były bezpodstawnymi atakami. A to, że Milan ostro na nie zareagował, jest w pełni uzasadnione."Informacje zawarte tu pochodza z portali www.pilka.pl i www.acmilan.pl
P.S. Dla zainteresowanych szersza opinia Mattia Grassani