Lech Poznań (zbiorczy)

ATI
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post autor: ATI » 24 cze 2006, 20:49

Tymczasem ciekawie się zaczyna dziać za sprawą Lecha Poznań. Oto news z satkuriera, info podał Przegląd Sportowy:

" Pierwszoligowy klub piłkarski Lech Poznań zapowiada uruchomienie własnego kanału telewizyjnego. Byłby to jeden z pierwszych w Polsce telewizyjnych kanałów polskiego klubu piłkarskiego. Kanał o roboczej nazwie Lech channel miałby być przeznaczony dla kibiców Kolejorza.

Informację podał Przegląd Sportowy, wynika z niej, że klubem Lech Poznań interesuje się około 3 mln osób i nie dotyczy to tylko kibiców w Wielkopolsce.

Michał Lipczyński, szef marketingu KKS Lech powiedział, że 'jest zatem dla kogo robić taką telewizję'. Pomysł na własną telewizję klubu przyszedł z Anglii, Hiszpanii Francji i Włoch, gdzie kluby zarabiają na tym dodatkowe pieniądze.

Właściciel Amiki, Jacel Rutkowski twierdzi, że Lech prowadzi rozmowy z dwoma stacjami telewizyjnymi na temat ewentualnego uruchomienia klubowej stacji telewizyjnej.

Poza kanałem telewizyjnym KKS Lech planuje także internetowy sklep z pamiątkami, kartę kredytową Lecha oraz udostępnienie nazwy stadionu sponsorowi.

Inny polski klub piłkarski - Legia Warszawa ma właściciela (ITI Group), który planuje uruchomienie kanału sportowego. Co na to Wisła Kraków czy Zagłębie Lubin - czy też postarają się o własny kanał telewizyjny??"

Nie ma co Lech Channel to będzie coś, jest nawet szansa, by pokazywali mecze live, bo C+ ostatnio utraciło prawa ze względu na wcześniejsze wałki w podpisywaniu kontraktu do transmisji meczy Orange Ekstraklasy. Oby kanał był tylko na którejś z platform cyfrowych bo mam C+ w salonie i CP u mnie. Choć wkrótce powstanie nowa platforma cyfrowa o nazwie bliżej nieznanej, a jej właścicielami będzie grupa ITI (czyli ci od TVN-ów). Pewno jednak włodzarze Lecha bedą chcieli, żeby kanał był w miarę możliwości ogólnodostępny.

Wróć do „Polska”