Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post autor: petru » 27 cze 2006, 15:47

Póki co to wszelkie kandydatury to pobożne prasy życzenia. Jak tutaj: http://sport.gazeta.pl/Mundial2006/1,73035,3437571.html (co prawda podawałem to dziś).

Mogę sobie wypisać tyle samo warte propozycje:
Jan Urban
Obrazek

Po zakończeniu kariery piłkarskiej zajął się szkoleniem młodzieży w Osasunie Pampeluna, co przerwała praca z pierwszym zespołem drugoligowego Polideportivo Ejido. W sezonie 2005/2006 Jan Urban jest trenerem rezerw klubu z Pampeluny. Trenuje je od pięciu sezonów.

Piotr Nowak (tu mógłby się MLSoccer wypowiedzieć ;))
Twój niedawny kolega z boiska, Hristo Stoichkov, z którym występowałeś w Chicago Fire, został trenerem reprezentacji Bułgarii. Czy jeśli zaszłaby taka możliwość i nie spowodowałoby to żadnego konfliktu z inną funkcją trenerską wykonywaną przez Ciebie, podjąłbyś się kiedykolwiek poprowadzenia reprezentacji Polski, w której występowałeś i byłeś jej kapitanem?
P.N.: Każdy trener w pewnym momencie dochodzi do przeświadczenia, że reprezentacja może być jego przepustką do wielkiej kariery. Jestem jeszcze młodym trenerem, tak jak Jurgen Klinsman, Lothar Matheuss czy Hristo Stoichkov, choć oni są już trenerami reprezentacji, z różnymi efektami. Jest jeszcze wiele rzeczy, które muszę poprawić. Mam wielu przyjaciół, którzy zostali już menedżerami klubów czy dyrektorami technicznymi i każdy z nich tak jak ja dąży do perfekcji w tym, czym się zajmuje. Przez cały regularny sezon graliśmy bardzo dobrze, a nagle okazało się, że w play-offs nie zagraliśmy tego, co było zamierzone. Może powodem tego był bardzo długi i męczący sezon, w którym walczyliśmy o cztery trofea. Moja rola polegała na tym, aby przygotować zespół do rozegrania 55 meczów w sezonie. Niestety, my nie dysponujemy takim potencjałem, jak Chelsea czy Barcelona, gdzie jest po 24 równorzędnych zawodników, przygotowanych do rozegrania meczu. Jeżeli kiedykolwiek pojawiłaby się propozycja dla mnie objęcia stanowiska trenera reprezentacji, będzie to sprawa warta rozważenia. Jestem człowiekiem, który twardo stąpa po ziemi i wiem, że czeka mnie długa i ciężka praca do objęcia takiego stanowiska.
http://www.magazynplus.com/pokaz_artykul.php?id=44

Piotr (Peter) Nowak (born July 5, 1964 in Pabianice) was an extremely successful Polish football (soccer) player, currently the head coach of Major League Soccer club D.C. United.
Nowak played with the Fire until 2002, when, due to salary cap constraints, he was traded to the New England Revolution, which immediately spurred his retirement. After a year off, Nowak was appointed as head coach of D.C. United starting in the 2004 season. He quickly pulled the team together and with the help of players like Earnie Stewart, Alecko Eskandarian, Jaime Moreno, and Freddy Adu he led D.C. to their fourth MLS Cup. In 2005, Nowak was named to the MLS All-Time Best XI.

Niewiele o nich wiadomo, ale czy sa gorsi od Majewskiego i Tarasiewicza?

PS. Poprzenosiłem wcześniejsze dyskusje o trenerze dla lepszej przejrzystości.

Wróć do „Polska”