Dobra juz się troche uspokoiłem po tym jak mnie Martinho wkurzył hasłem, że Włosi powinni nauczyc się grać Fair Play.
Teraz na spokojnie.
Włosi zagrali najgorsze spotkanie podczas mundialu. Na pewno spowodowane to było brakiem sił, zmęczenim turniejem. Byli jednak najrówniejszą ekipą w przkroju całych mistrzostw i zasłużyli na sukces bardziej niż Francuzi. Francuzi zagrali dziś o wiele lepiej od Azzurrich, jednak sami są sobie winni, bo chyba trzeba było jeszcze mocniej przycisnąć Włochów którzy w końcówce opadli z całkiem z sił i widać było oczekiwanie na karne. W grze obu drużyn, a szczególnie Włochów widać było wiele nerwowości dlatego cieszę się bardzo z rezulatatu tymbardziej, że kibicowałem Italii.
Zidane zachował się jak kretyn, szkoda bo osobiście uważałem go za największego gracza. Nie umniejsza to jego zasług dla futbolu, ale pozostawił po swoim odejściu wielki niesmak. Piłka lubi być przewrotna 8 lat był bohatrem fianłu, teraz jest antybohaterem.
Najlepszym piłkarzem mundialu zdecydowanie Fabio Cannavaro. To co wyprawiał to się w głowie nie mieści. Stalowe płuca. Razem z Pirlo, Gattuso, Grosso, Buffonem tworzyli kręgosłup tej drużyny. Widać, że gracze z Połwyspu Apeninskiego tworzyli zwarty kolektyw. Wszyscy zasługują na pochwałe. Wielkim odkryciem dla światowej(we włoskiej był już dobrze znany) piłki jest Fabio Grosso. To on wypracował karnego z Australia, strzelił bramke z Niemcami i dziś dokończył dzieła. Mozna powiedzieć, że był talizmanem reprezentacji na MŚ. Dobrze, że Inter zakupił go przed mundialem, bo teraz jego cena podwyżyła by się 2-krotnie.
Ja osobiści odczuwam wielką satysfakcje, bo wszyscy 23 piłkarze graja na codzień w Serie A. Najlepszej lidze świata która teraz przezywa trudne chwile. Wyniki reprezentacji mówią wszystko o lidze.
Mundial stał na podobnym poziomie co poprzedni. Szkoda, że tendendcja w światowym futbolu idzie ku przeszkadzaniu druzynie przeciwnej, a nie organizowaniu gry. Najsłabsi na MŚ byli sędziowie. Jeśli FIFA nic w tym kierunku nie zrobi to za 4 może być strasznie.
GRANDE ITALIA - mistrzowie świata AD 2006