Fabio Grosso
Wcześniej widywałem go raczej dość rzadko ale na Mundialu naogląałem się jego gry więcej. Spróbuję go zatem ocenić pod względem podstawowych umiejętności.
Prawa noga
Jak należało się spodziewać u lewego obrońcy nieco słabsza jest właśnie ta prawa kończyna. Nie zawsze tak jest ale przeważnie. Grosso nie jest tu wyjątkiem. Mimo wszystko aż tak dużo ona nie ustępuje
Ocena 6
Lewa noga
To na pewno silna strona Włocha. Operuje nią świetnie. Dokładne dośrodkowania, raczej nie ma niecelnych podań, nie gubi też piłki podczas swoich rajdów na flance. Trochę słabiej ze strzałem, mimo że potrafi zdobyć bramkę. Trudno jednak się przyczepić do jego gry lewą nogą.
Ocena 9
Gra głową
Jako lewy obrońca nie gra nią często. Ma dobre warunki fizyczne więc w pojedynkach jakoś sobie radzi. To napewno jakiś plus.
Ocena 7
Szybkość
Na pewno szybki jest. Inaczej jego rajdy nie byłyby na tyle skuteczne. Zawsze zdąży też wrócić do obrony.
Ocena 8
Drybling
Swoje rajdy opiera raczej na szybkości. Jak ma czarować to woli oddać piłkę do partnera. Nie stosuje zwodów w swojej grze.
Ocena 5
Przegląd pola
Nie ma głupich strat. Kiedy musi dogrywa do partnera i to zazwyczaj dobrze ustawionego. Trochę za żadko dostrzega jednak partnerów w ataku kiedy sam ma piłkę w okolicach swojego pola karnego. Może to wynikać z taktyki ale jednak nie zawsze poda tak jakby oczekiwano od rozgrywającego. Tym jednak Grosso nie jest i tyle co musi w tym elemencie potrafi.
Ocena 7
Ostatnie podania
Jak już otwiera drogę do bramki to zwykle po dośrodkowaniu. Brakuje mi u niego prostopadłych zagrań, czy teżdokładnych długich piłek z głębi pola.
Ocena 6
Odbiór
Na pewno zastrzeżeń mieć nie można. Raczej jest trudny do przejścia dla atakującego. Nie musi się też często odwoływaćdo faulu. Pewny punkt defensywy.
Ocena 8
Przyspieszenie
Nie ma problemów ze startem do piłki. Zwykle zdąża do zagranej na dobieg futbolówki.
Ocena 8
Spryt
Czasem potrafi się ładnie przewrócić jak np. z Australią. Nie jest to jednak boiskowy cwaniak.
Ocena 5
Gra ciałem
Tylko dobra. Piłek nie traci poprzez umiejętne zastawianie. Nieraz nie umie jednak przepchnąć rywala. Jest wysoki ale mało masywny co utrudnia ten element gry.
Ocena 6
Czytanie gry
Nie robi tutaj błędów. Dogrywa, ustawia się, wie jak przypilnować atakującego, w odpowiednim momencie wychodzi do pułapki ofsaidowej. Trochę jednak za mało widzi z przodu.
Ocena 7
Charyzma boiskowa
Przywódcą nigdy nie był i nie będzie.
Ocena 5
Dośrodkowania
Bardzo silna broń w grze Fabio. Wrzuca często, dokładnie. Zagrana przez niego piłka zwykle robi sporo kłopotów defensywie rywala.
Ocena 9
Stałe fragmenty gry
Nie angażuje się za bardzo by walczyć o górne piłki w polu karnym rywala. Nie jest też egzekutorem. Karne umie strzelać.
Ocena 5
Podatność na kontuzje
Szklanką nie jest. Żadko miewa poważne urazy ale jednak się zdarzają.
Ocena 8
Strzały z dystansu
Nie widziałem aby próbował takich uderzeń. Tu to samo co prostopadłe piłki. Brakujące ogniwo w jego grze.
Ocena 4
Sam na sam
Wpojedynkę na przeciw bramkarza raczej nie wychodzi. To nie jego pozycja. Rywala jak już musi to mija za pomocą szybkości. To nie jest to co umie najlepiej.
Ocena 6
Pracowitość
Raczej nie ustępuje w obronie. Dużo biega. Potrafi jednak sobie zrobić małą przerwę.
Ocena 7
Kreatywność
Grosso na pewno nie jest wirtuozem gry ofensywnej. Ogranicza się raczej do prostszych środków jak np. dośrodkowania.
Ocena 6
Kondycja
Bez zastrzeżeń. Potrafi nieco wysiąść w dogrywce ale na grę przez 90 minut sił zawsze mu starczy. Mimo, że zasuwa od jednego do drugiego pola karnego.
Ocena 8
Ogólna ocena 6,66