Wyceniamy gwiazdy ...

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post autor: Mentor » 14 lip 2006, 16:21

Generalnie do tej pory nie brałem udziału w zabawie z dwóch powodów. Primo - zawodnika znam tylko z występów na Mundialu. IMO to troszki mało, ale w sumie musimy się z tym pogodzić. Secundo - chciałbym zobaczyć jak oceniają inni. Samodzielnie, a nie przepisując to co napiszę ja. Zaza dał dobry przykład, ale to nie powód, aby prawie słowo w słowo przepisywać to co on naprodukował :roll:

Nie mniej jednak jedziemy...

Fabio Grosso

:arrow: Prawa noga
Stara się jej nie używać co wskazywałoby na to, że po prostu nie potrafi. Nie jest to jednak nic dziwnego w sumie. Zdecydowana większość piłkarzy potrafi bardzo dobrze operować tylko jedną nogą. Gra obiema nogami charakteryzuje tylko tych najlepszych. 5

:arrow: Lewa noga
Lewy obrońca musi przynajmniej dobrze operować lewą nogą. Tak jest właśnie w przypadku Fabio. Widać, że to jego 'lepsza noga', ale nie oznacza to wcale, że potrafi nią krawaty wiązać. Potrafi dośrodkować czy też podać po ziemi, ale bez rewelacji. 7

:arrow: Gra głową
Obrońcy z reguły muszą dobrze grać głową. W przypadku skrajnych defensorów jest jednak nieco inaczej z racji tego, że ich rolą jest przeważnie włączanie się do akcji ofensywnych a gra w defensywie to przede wszystkim zatrzymywanie ataków skrzydłami. Tam walki w powietrzu jest nieco mniej. Bądź co bądź jego wzrost daje mu dużo możliwości podczas walki w powietrzu i w razie potrzeby nieźle sobie z tym radzi. 7

:arrow: Szybkość
Bardzo często uczestniczy w akcjach ofensywnych lewą stroną bazując przede wszystkim na szybkości. Potrafi odpowiednio szybko przemieszczać się między własnym polem karnym a okolicami pola karnego rywala. Sprinterem może nie jest, ale radzi sobie dobrze a przede wszystkim nie przeszkadza mu piłka przy nodzie kiedy biegnie. 7

:arrow: Drybling
Nie zauważyłem, aby wykazywał się dryblingiem. Zresztą jest obrońcą więc nie musi. Gra ofensywna skrajnych obrońców opiera się przede wszystkim na szybkości i dośrodkowaniach. Drybling to dobry dodatek, ale nie jest konieczny. 5

:arrow: Przegląd pola
Nie stwierdziłem u niego specjalnie rozwiniętej tej właśnie umiejętności. Wystarczy, że widzi wolny fragment boiska przed sobą i potrafi tam dobiec. Ewentualnie może też zauważyć kolegę w polu karnym i spróbować tam zagrać piłkę. 6

:arrow: Podania [ostatnie]
Generalnie u bocznych obrońców ta cecha sprowadza się do udanych dośrodkowań. Fabio z racji częstego uczestnictwa w akcjach ofensywnych równie często stara się dograć piłkę do partnerów. Koledzy nie zawsze potrafią dobrze się zachować, ale to nie jego wina. 6

:arrow: Odbiór piłki
Musi conajmniej dobrze grać w odbiorze. W końcu jest obrońcą. Poza tym odbiór piłki rywalowi przekłada się u niego na możliwości zawiązania akcji ofensywnej a więc tym bardziej ma o co walczyć. Radzi sobie dobrze. 7

:arrow: Przyspieszenie
Blisko związane z szybkością. Ocena IMO ta sama. 7

:arrow: Spryt
Reprezentant Włoch. To chyba wystarczająca rekomendacja. Gdyby nie potrafił wyłożyć się w odpowiedniej chwili to nie grałby w pierwszym składzie. Szkoda, że nie potrafi użyć sprytu w innych sytuacjach. 6

:arrow: Gra ciałem
Teoretycznie trudno mu cokolwiek zarzucić, ale ja osobiście po tak dobrze zbudowanym zawodniku spodziewałbym się odrobinę więcej. Nie mniej jednak jest przyzwoicie. 6

:arrow: Czytanie gry [umiejętnosc przewidywanie - sznuta snajperska]
W obronie ustawia się prawidłowo. W ataku zdarza mu się znaleźć tam gdzie potrzeba. 6

:arrow: Charyzma boiskowa
Jeżeli jego przebojowość można uznać za przejaw takiej właśnie boiskowej charyzmy to jest nieźle. Nie boi się pojedynków 1 na 1. Potrafi pociągnąć grę jakimś rajdem. 7

:arrow: Dośrodkowania
To się łączy ściśle z podaniami. Dośrodkowania lewą nogą ma niezłe. Prawą nogą nie ma ich wcale niestety. 6

:arrow: Stałe fragmenty gry
Bezbarwnie. Robi swoje w obronie i tyle. Nie popełnia błędów. 6

:arrow: Podatność na kontuzje
A bo ja wiem? Zbyt rzadko mam okazję go obserwować, aby coś tutaj stwierdzić. Ze szkła chyba nie jest bo za często na boisku się z bólu nie zwijał. 6

:arrow: Strzały z dystansu
Brak. 5

:arrow: Sam na sam [wykończenie akcji]
Radzi sobie całkiem nieźle. Rzadko przegrywa takie pojedynki 1 na 1. 7

:arrow: Pracowitość
Robi swoje bardzo dobrze. Priorytetem we wszystkich jego akcjach (czy to w obronie czy ataku) jest jak największa korzyść dla drużyny. 7

:arrow: Kreatywność
Nie zauważyłem jakiegoś szczególnego pomysłu w jego grze. Akcje ofensywne zawsze wyglądają tak samo. Podaniami nie błyszczy. 5

:arrow: Kondycja
Tutaj jest bardzo nieźle. W zasadzie nie można mu niczego zarzucić. Spokojnie wytrzymuje 90 miunut biegając od pola karnego do pola karnego. 8

Średnia - 6,28

=======================================

Następnym razem wybierzemy kogoś bardziej znanego i ogranego. Wtedy powinno być większe zainteresowanie tematem.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”