Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post autor: Morrow » 15 lip 2006, 16:08

No cóż, tracimy pierwszego kluczowego zawodnika w tym okienku.

Van Nistelrooy już praktycznie w Realu. Jego agent potwierdził, że odchodzi, Ferguson potwierdził, że chce odejść, Cappello potwierdził, że wiąże z nim wielkie plany. Podobno to będzie 3letni kontrakt a oficjalne info ma pojawić się jeszcze dziś. Dla mnie to wielka strata. Racja, że to sęp, że mało kreatywny, że cały zespół musiał grać pod niego ale strzelał ponad 20 bramek w sezonie. Drugiego napastnika z takim instynktem strzeleckim ze świecą szukać. Niestety nie powiększy już tego dorobku 150 goli dla MU. Za to znowu będziemy mieli okazję oglądać duet RvN - Beckham. Tyle dobrego, że Holender trafi do renomowanego klubu a nie Newcastle czy innej drużyny zbierającej wypalonych piłkarzy. martwi także cena. ManUtd zażądało podobno 18 mln EURO tymczasem Real chce wynegocjować kwotę rzędu 12 - 14 mln..Śmieszna kasa za tej klasy zawodnika. Przykre, że po Keano, Beckhamie i Staamie odchodzi kolejny piłkarz, który nie tylko godnie prezentował barwy Manchesteru ale także stał się swoistym symbolem klubu, wizytówką, z którą utożsamiano Diabły na świecie. Poczekajmy jeszcze na oficjalny komuniktat.

Pytanie, kto po nim? Napad Rooney - Saha - Rossi wciąż prezentuje się nieźle ale czy to wystarczy? Ani Roo ani Luis nie są gwarantem takiej ilości strzelonych bramek jak Holender. W dodatku Francuz to zawodnik niezwykle kontuzjogenny... Ciekawi mnie zatem czy United wykonają jakiś ruch. Głośno jest o Torresie ale nadal nie ma żadnych konkretów. Mimo mojego całego szacunku dla El Nino on także nie jest zawodnikiem, który strzela masę bramek. W ostatnim sezonie w Primera Division ustrzelił 13, co nie jest jakimś niebotycznym wynikiem.

Ostatnio głośno zrobiło się o transferze Kuszczaka. Niby wszystko jest juz praktycznie dopięte ale WBA nadal studzi zapędy Ferguosna i tonuje nastroje. Mimo wszystko, wiele wskazuje na to, że Tomek będzie pierwszym Polakiem, któremu dane będzie przywdziewać trykot Manchesteru. Istnieje także duża szansa, że to on będzie pierwszym wzmocnieniem Diabłów w tym okienku. Oby nie jedynym...Odnośnie bramkarzy. Zapewne już nigdy nie pojawi się lepsza okazja aby sprowadzić Buffona na OT. Teraz gdy Juve zostało zdegradowane i przez co najmniej 2 sezony nie zagra w eurpejskich pucharach wydaje się być przesądzone, że Gianluigi postanowi zmienić klub. O tym, że jest najlepszym bramkarzem na świecie nie trzeba nikogo przekonywać, o tym, że jest stosunkowo młody jak na bramkarza(28 lat) również. Jeśli byłby do wzięcia za jakieś rozsądne pieniądze byłoby głupotą nie skorzystać z okazji.

Ucichły spekulacje na temat defensywnych pomocników. Nie wiem czy działacze naszego ulubionego klubu działają w takiej konspiracji i chcą nas miło zaskoczyć oznajmiając niespodziewanie podpisanie kontraktu z Mascherano, Diarrą, etc. czy po prostu brakuje im oleju w głowie. Bez klasowego zawodnika na tej pozycji nawet nie warto myśleć nie tyle o mistrzostwie co nawet o wicemistrzostwie Anglii. Nie wiem co skłania działaczy MU do tak długiego oczekiwania z jakimikolwiek ruchami ale jeśli nie chcą powtórki z LM z poprzedniego sezonu powinni działać a nie kazać kibicom żywić się sensacjami z brytyjskiej prasy.

Wróć do „Anglia”