Na wstępie chciałbym napisać kilka słów wytłumaczenia, aby uniknąć nieporozumień. Otóż zakładam ten temat bynajmniej nie dlatego, by w jakikolwiek sposób pozować na nie wiadomo kogo czy popisywać się erudycją, której dowody miałbym dawać gorączkowo pisząc kolejne posty przepisując informacje z trzymanej na kolanach encyklopedii, pragnę uniknąć posądzeń o zakładanie pretensjonalnych tematów i pozerstwo. Dlatego też chciałbym w tym miejscu zaznaczyć, iż nie czuję się żadnym znawcą co to zagadnienia, które widnieje w rubryce temat. Nie potrafię grać na żadnym instrumencie, nie potrafię czytać nut, nie znam się na budowie poszczególnych rodzajów utworów muzycznych. Faktem jest, iż muzyka klasyczna to najczęściej słuchany przez moją skromną osobę gatunek muzyczny i dlatego też kojarzę pewne utwory i nazwiska pewnych kompozytorów, o niektórych z nich posiadając skąpe informacje o charakterze biograficznym. W żaden sposób nie myślę tu pozować na znawcę czy melomana, bo nimi nie jestem. Myślę, że nazwać się mogę osobą lubiącą słuchać muzyki klasycznej. To określenie odpowiada sytuacji. Nic więcej. Oczywiście pragnę wierzyć, że nie spotkałbym się z zarzutami, o których pisałem na początku, jednakże wobec faktu, że moja aktywność na forum była, jest i będzie raczej nieduża, dlatego też zapewne nigdy nie będzie mi dane dokładnie poznać wszystkich użytkowniczek i użytkowników forum, toteż nie mogę wiedzieć, jakich reakcji się spodziewać. Dlatego też dmucham na zimne, jak się jednak rzekło, chcę wierzyć, że nie zostaną takie zarzuty wysunięte w stosunku do mojej skromnej osoby.
Otóż chciałem zapoczątkować dyskusję na temat muzyki klasycznej, jakkolwiek jestem świadom faktu iż, zwłaszcza wśród tak zwanej młodzieży stanowiącej gros użytkowników forów internetowych, stanowi ona gatunek niszowy. Wiem, że złote lata ma już bezpowrotnie za sobą. Ale być może są na forum forumowiczki lub forumowicze słuchający jej częściej lub rzadziej, mający w pamięci pewne utwory, które mogliby zaliczyć do tych, które utrafiają w ich gusta czy też zdaniem których są kompozytorzy, których mogliby zaliczyć do grona ulubionych ? Jeżeli tak, niech ten temat posłuży wymianie spostrzeżeń w tej kwestii.