knockout pisze:Ci, ktorym Roman sprawil mily prezent i tak nie beda brani pod uwage na najlepszych wyzszych uczelniach, ktore przeciez nie zwracaja uwagi na ostateczne decyzje i rozpoczely rekrutacje juz teraz
No właśnie - nie wiem w czym problem. Przecież nikt nie każe uczelniom przyjmować osób, które mają oblany jeden z egzaminów na maturze. O tym Giertych nic nie mówił więc nie wiem o co to całe wzburzenie?! Amnestia nie będzie przecież corocznym rytuałem - jest to jednorazowa akcja, aby pierwszy rocznik miał trochę łatwiej z tego tylko względu, że jest pierwszy. Co prawda cała ta nowa matura jest dla mnie trochę śmieszna, to jednak skoro brniemy w to dalej to brnijmy. Jeśli uczelnia nie godzi się na przyjmowanie kandydatów z jednym niezaliczonym egzaminem to sprawa jest prosta - nie przyjmuje go. Jeśli jednak egzamin oblany był z przedmiotu, który nie ma większego znaczenia na danym kierunku (a tak chyba jest najczęściej) to chyba nie ma większego problemu - takiego kandydata można przyjąć, bądź ewentualnie rozpatrzyć jego kandydaturę. Wiadomo, że tak czy inaczej większy "prestiż" będą mieli ci, którzy zdali całą maturę i zrobili to z zadowalającymi wynikami.
Jak dla mnie jest to po prostu dobra okazja, aby sobie pojechać po ministrze, który nie jest tam mile widziany.